latinica  ћирилица
16/10/2018 |  15:53 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Поводом Свјетског дана хране промоција домаћих производа "Наше је боље"

Република Српска у првих шест мјесеци биљежи раст производње, извоза и производа кондиторске индустрије. Изражен је и дебаланс у спољнотрговинској размјени хране и пића у износу око 211 милиона марака. Ово су подаци Привредне коморе, која је у сарадњи са Министарством трговине и туризма у Бањалуци, поводом Свјетског дана хране, организовала промоцију домаћих производа са паролом ,,Наше је боље”, гдје је око 20 излагача из цијеле Српске представило своје производе. Циљ је подићи свијест потрошача да купују домаће и једу квалитетну храну. Институције на нивоу БиХ позвали су да појачају надзор над домаћим тржиштем, како произвођаче из Српске не би угушила нелојална конкуренција.
Промоција "Наше је боље" - Фото: РТРС
Промоција "Наше је боље"Фото: РТРС

Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић изјавила је данас у Бањалуци да је Српска у првом полугодишту ове године имала изражен дебаланс у спољнотрговинској размјени хране и пића који износи око 211 милиона КМ.

"Тај дебаланс је нешто већи него у истом периоду прошле године због смањеног извоза воћа на тржиште Русије", рекла је Ристићева новинарима на промоцији домаћих производа у оквиру пројекта "Наше је боље" организованог у Бањалуци на Свјетски дан хране.

Она је истакла да је у Српској у првом полугодишту регистрован раст производње, али и извоза производа кондиторске индустрије, која је преузела примат над воћем и поврћем.

Ристићева је навела да у структури увоза значајно мјесто заузимају месне прерађевине, житарице и сточна храна.

"Важно је на дашњи дан и додатно утицати на свијест потрошача и промовисати домаћи производ јер је храна битан привредни ресурс и значајна је за здрав живот грађана. Апелујемо на потрошаче да купују домаће производе и једу квалитетне производе, а на институције да подрже домаћу производњу", рекла је Ристићева.

Она је нагласила да се у квалитет домаћих производа увијек може увјерити јер се зна гдје су произведени и на који начин.

Ристићева је указала на значај куповине и продаје домаћих производа на раст домаће економије.

"Желим да позовем институције на нивоу БиХ да више и брже врше надзор и контролу на домаћем тржишту како би се направили фер услови и за домаће произвођаче које и даље путем ниских цијена гуши нелојална конкуренција лоше робе из увоза", додала је Ристићева.

Помоћник министра за трговину Републике Српске Душанка Тегелтија навела је да то министарство подржава ову активност, те да низ година заједно са Привредном комором промовишу домаће производе.

Према њеним ријечима, и Министарство трговине и туризма Српске је интензивирало кампању "Наше је боље" и у оквиру тога одржава низ конференција широм Српске, те издаје часопис "Најбоље је из Српске".

"Не кажемо узалуд – купујмо наше најбоље данас за наше још боље сутра, јер куповином домаћих производа не само да јачамо нашу привреду, већ и подстичемо ново запошљавање и јачамо пензиони систем", навела је Тегелтија.

Промоцију домаћих производа организовала је Привредна комора Републике Српске поводом Свјетског дана хране у оквиру пројекта "Наше је боље".