latinica  ћирилица
16/10/2018 |  11:33 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Грабовац: Очекујем подизање оптужница за злочине над Србима у Посавини

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац каже да очекује да ће Тужилаштво БиХ ускоро подићи оптужницу за злочине почињене над Србима у Посавини 1992. године.
Тужилаштво БиХ - Фото: илустрација
Тужилаштво БиХФото: илустрација

"Увјерен сам да ће Тужилаштво БиХ, након подизања оптужнице против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, ускоро подићи и оптужницу против наредбодаваца и извршилаца ратног злочина над Србима у Броду и Посавини 1992. године", рекао је Грабовац.

Он истиче да су регуларне снаге Хрватске 1992. године извршиле агресију на БиХ и Републику Српску, јер тада није постојао споразум између тадашње Хрватске и Републике БиХ о војном савезништву, као што је то био случај са Сплитским споразумом који су 1995. године потписали Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић.

"Иза јединица Хрватске војске у Броду и Посавини остале су масовне гробнице Срба, логори, уништена и опљачкана српска имовина", каже Грабовац.

Подсјетио је да је 2002. године комплетна документација са доказним материјалима о ратним злочинима над Србима на подручју Брода и Посавине предата Хашком трибуналу, Тужилаштву БиХ и Окружном тужилаштву Добој.

Грабовац је рекао да је на подручју Брода до сада откривено осам масовних гробница, једна на подручју Славонског Брода, те да су ексхумирани посмртни остаци више од 300 лица.

Додао је да се на подручју Брода и даље трага за 40 несталих лица.