latinica  ћирилица
15/10/2018 |  18:39 ⇒ 16/10/2018 | 07:55 | Аутор: РТРС

Фарса на Тргу Крајине – мандате вратили они који их нису ни освојили!

Група Правда за Давида вечерас је, након окупљања на бањалучком Тргу Крајине, кренула према Палати Републике, гдје их је зауставила полиција. Након тога, вратили су се на трг.

Од Вукоте Говедарице, који се на Тргу Крајине прогласио новим предсједником Републике, оградиле су се и бројне страначке колеге. Колико је група око Говедарице дезоријентисана, аналитичари илуструју примјером чланова СДС-а и ПДП-а који су изјавили да се одричу мандата, иако га бројем гласова нису ни заслужили.

За разлику од Вукоте Говедарице који се сматра новим предсједником Републике Српске, његов страначки колега Мићо Мићић је изричит да треба уважити резултате Централне изборне комисије.

- Воља грађана се мора поштовати. Ту нема говора причати нешто да грађани не ваљају. Они имају власт какву заслужују и очито да је СНСД добро радио и зато су добили оволику подршку, и зато су подршку добили и Додик и госпођа Жељка Цвијановић и нећу да се понављам, већа сам им честитао - напомиње Мићић.

То што су пораз признали и високи фунциононери СДС-а попут Милована Цицка Бјелице или Обрена Петровића, СНСД-ов Сташа Кошарац сматра политичком пристојношћу. У позадини Говедаричиних тврдњи да су избори покрадени види обавезу коју је, како каже, преузео од ментора са Запада.

- Овде је прије свега ријеч о политичкој шизофренији и задатој теми дијела међународне заједнице, прије свега америчке амбасадорке, која је имала за циљ да произведе хаос у Републици Српској - каже Кошарац.

- Господин Бореновић је сигурно исфрустриран јер је у Бањалуци Адам Шукало добио више гласова од њега као предсједника републичке партије. Говедарица није толико исфрустриран што је изгубио изборе у цијелости, него што је изгубио у Херцеговини - тврди Лука Петровић, генерални секретар СНСД-а.

Да се Говедарица покушајем стварања атмосфере дугорочних протеста, хвата за сламку спаса, за "СРНУ" је оцијенио аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.

- То што сад раде Говедарица и један број људи окупљених око групе "Правда за Давида" је спашавање споствене позиције. Доживјели су такав пораз да ће их и њихови симпатизери питати јесу ли уопште способни, имају ли икакву визију и јесу ли способни да било шта ураде - сматра Анђелковић.

Социолог Драго Вуковић Говедаричин чин самопроглашења за предсједника Републике тумачи бјежањем од личне одговорности. Посебно проблематичним види што причу о наводним изборним неправилностима, опозициони политичари потенцирају на Тргу Крајине.

- Морају ли политички лидери да промовишу ту причу на Тргу, и да тај несрећан догађај користе као основ за друштвену револуцију или неки други друштвени процес? Ја мислим да је то лоше - наводи Вуковић.

Да је жалосно што представници опозције злоупотребљавају несрећу породице Драгичевић да би се домогли нових избора, оцијенио је за “СРНУ“ потпредсједник Социјалистичке партије Живко Марјанац.
Аналитичари указују и на парадоксалан чин Адама Шукала изведен пред присталицама групе “Правда за Давида“. Шукало је узвикнуо да се одриче мандата, прећутавши да за њега није ни добио довољан број гласова.

Предсједнику "Уједињене Српске" Ненаду Стевандићу несхватљиво је и што су политичари, који су добили подршку бирача, пристали на јавно испитивање на улици коју је иницирала невладина организација "Рестарт Српске".

- Сви људи који су добили гласове су добили и вољу народа да их представљају. Ко је сад тај који може неком да тражи да се одрекне или не одрекне мандата? Мислим да то говори о губитку политичког компаса - поручује Стевандић.

Градоначелнику Требиња Луки Петровићу, посебно је заметала изјава Младена Иванића да је његов пораз посљедица велике подршке коју је Милорад Додик добио у сеоским срединама. Ова изјава је, каже и увредљива и генератор нових подјела.

- Овде је некад имао више гласова, а сад је добио тек трећину од тога броја, па не знам како онда коментарише какви смо ми људи овде. Тако да је то изјава једног губитника која је, можда, и очекивана - наводи Петровић.

- Та подјела бирача, по било ком начину, не само по основу село-град, је недопустива. То је потцјењивање бирача који о политици и вриједностима не само Младена Иванића, него свих нас, више знају него што мислимо - тврди Рајко Васић, политички аналитичар.

Вође Савеза за побједу Вукота Говедарица, Младен Иванић, Бранислав Бореновић и Драган Чавић још једном су одбацили изборне резултате.

Поновили су да сматрају да су избори покрадени и саопштили да ће за који дан одлучити на који начин ће наставити политичку борбу.