latinica  ћирилица
15/10/2018 |  16:15 ⇒ 16/10/2018 | 10:43 | Аутор: РТРС

Како ће изгледати посланички састав из Српске у Представничком дому БиХ?

Све док се не преброје непотврђени гласачки листићи, гласови пристигли поштом и гласови из ДКП-ова, ЦИК БиХ не може да потврди ко су посланици из Републике Српске у Представничком дому БиХ.

Компликован изборни систем са компезационим мандатима, оставља простор за медијска нагађања о броју мандата и именима посланика. који ће представљати Српску у Сарајеву.

Посланички састав Републике Српске у Представничком дому БиХ дјелимично је познат. Небојша Радмановић, Војин Митровић, Драган Богданић, Сташа Кошарац, највероватније и Лазар Продановић као директно изабрани сјешће у посланичке клупе. СНСД очекује и компензацију за Ненада Стевандића, али на тај мандат рачуна и СДС-ова Александра Пандуревић.

Постоје два могућа исхода. Један је да ДНС-ов Ненад Нешић претекне Лазара Продановића. У том случају, компензационе мандате добили би Ненад Стевандић и Сњежана Новаковић Бурсаћ, а без мандата остала би Александра Пандуревић. Пандуревићева тренутно води испред Стевандића, са пет гласова у количнику. Друга је варијанта да гласови поштом окрену ситуацију у корист СНСД-а и Стевандића.

- Постоји могућност да нас кандидат ДНС-а претекне на једном мјесту за један директни мандат па да у том случају имамо четири директна и два кроз компензацију али то дође на исто, имаћемо минимално шест посланика - каже Радован Ковачевић, портпарол СНСД.

Ако Нешић не прође, ДНС може да рачуна на Драгутина Родића. По један, компензациони мандат добили су и социјалиста Јаков Галић и СДА-ов Адил Османовић који још није сигуран. У бх парламент ће лидер ПДП-а Бранислав Бореновић и савјетница српског члана Предсједништва Мира Пекић. СДС-ови Драган Мектић и Мирко Шаровић министарске фотеље замијениће посланичким клупама, друштво ће им правити Обрен Петровић. Јавно честитајући побједу Милораду Додику и Жељки Цвијановић, актуелни градоначелник Добоја наговјестио је сарадњу са СНСД-ом.

- Желим да подржим предсједника Додика за иницијативу свим политичким партијама за јединство, Он је прихватио да ће примити делегацију СДС и да ћемо сви заједно разговарати за добробити Републике Српске и БиХ - напомиње Обрен Петровић, новоизабрани посланик СДС-а у Представничком дому ПС БиХ.

Због измјена Пословника о раду Представничког дома из 2008. које су дјело Мирослава Лајчака, у другом кругу гласања потребне су 2/3 тј. десет посланика против да би се нешто зауставило. Зато и позив Милорада Додика на српско јединство у Сарајеву и окупљање најмање десет посланика око идеје Републике Српске, добија на тежини.

Искуство од прије четири године када је Бакир Изетбеговић мимо већинске воље грађана Српске у власт на ниво БиХ увео СДС, ПДП и НДП упућује на важност окупљања минимално десет посланика око српског блока који не би дозволио формирање Савјета министара по вољи Сарајева и дијела међународне заједнице.