latinica  ћирилица
15/10/2018 |  16:08 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година постојања Медицинског факултета

Медицински факултет у Фочи обиљежава 25 година постојања.

На свечаној академији уручена су признања најзаслужнијима и плакете студенту и професору истраживачу.

На четири студијска програма и три циклуса студија – медицина,стоматлогија,специјална едукација и рехабилитација,здравствена њега студира 1400 студената. Зворничанин Петар Видовић студент друге године медицине награђен је плакетом за студента истраживача.

- Мој сан је да се бавим науком - прича Петар.

Факултет подржава и професоре који се баве науком. Међу њима и Јелена Крунић која је са колегама са стоматологије истраживала терапијске третмане лијечење болести зуба и уста.

- Ми ово што истражимо то примјењујемо у пракси - каже Јелена.

Једини у Републици Српској Центар за биомедицинска истраживања стјециште је младих истраживача и научника.У току су припреме и за унапређење наставе за студенте из цијелог свијета.

Декан Медицинског факултета Милан Кулић рекао је да је факултет одшколовао властити кадар, али и да се још не одриче професора из Србије.

Он је нагласио да се наставни процес стално усавршава, а да је посљедњих неколико година акценат на развоју науке кроз Центар за биомедицинска истраживања.

"Наставићемо са улагањима у овај центар, прије свега у младе кадрове, да кроз различите пројекте запослимо младе истраживаче, јер без њих нема будућности овог факултета", рекао је Кулић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је да се Медицински факултет у Фочи развијао и растао захваљујући Влади и владама Српске, али прије свега људима који су вјеровали у своју идеју.

"Медицински факултет у Фочи једна је од водећих образовних установа у региону са добром Универзитетском болницом. Одавде излази квалитетан медицински и стоматолошки кадар, као и из сродних грана, те је будућност ове установе свијетла", рекао је Богданић.

Медицински факултет један је од 17 факултета Универзитета у Источном Сарајеву који је до сада уписало више од 4.000 студената, а дипломе је стекло 1.112.