latinica  ћирилица
15/10/2018 |  12:51 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Позив на формирање власти на свим нивоима у БиХ (ФОТО)

Савјет ЕУ позвао је данас све лидере у БиХ да се послије избора конструктивно ангажују у формирању власти на свим нивоима, у интересу свих грађана.
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

"Савјет понавља да очекује од власти у БиХ да им приоритет буде даљи искорак у реформама које су неопходне за напредовање на путу ка ЕУ, како би се осигурала пуна и ефикасна примјена Реформске агенде", наводи се у саопштењу усвојеном на састанку у Луксембургу.

У тексту се напомиње да Савјет једногласно подржава европску персепективу БиХ као јединствене, уједињене и суверене земље.

Савјет је потврдио спремност да настави Опеацију "Алтеа" са извршним војним мандатом како би пружио подршку властима у БиХ да одрже безбједно окружење, у складу са обновљеним мандатом од УН.

У саопштењу се додаје да Савјет очекује презентацију сљедећег Стратешког прегледа током 2019. године, који ће бити основа за дискусију међу чланицама ЕУ о задацима ЕУФОР-а и будућим опцијама за Операцију "Алтеа", имајући у виду напредовање БиХ у процесу ЕУ интеграција и безбједносну ситуацију на терену.

Указано је на значај наставка координисања ЕУФОР-ове Операције "Алтеа" са осталим међународним "играчима" на терену.

Савјет је на крају поново апеловао на власти у БиХ да, уз подршку међународне заједнице, убрзају напоре за рјешавање питања уклањања вишка муниције, оружја и експлозивних направа, као и деминирања и осталих најважнијих питања.