latinica  ћирилица
15/10/2018 |  11:27 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Унија независних синдиката: Спремни и на протесте због Алуминија

Унија независних синдиката Федерације БиХ поручила је да је цијела Херцеговина уз мостарски комбинат Алуминиј и да су сви из тог синдиката спремни да иду и на протесте у Сарајево и изразе назадовољство због немара федералне Владе.
Алуминиј Мостар (Фото: radiosarajevo.ba) -
Алуминиј Мостар (Фото: radiosarajevo.ba)

Унија независних синдиката ФБиХ упутила је подршку Независном синдикату Алуминиј у борби за предузеће и радна мјеста.

"Тражимо од Владе ФБиХ, као највећега појединачнога сувласника мостарске фабрике, да озбиљно схвати изузетно тешко стање у којему се Алуминиј налази и да одмах данас приступи рјешавању оних питања на која може директно утицати. Гашење постројења Алуминија значило би потпуно уништење овога подузећа и несагледиве посљедице, како за раднике и њихове породице, тако и на многе њихове кооперанте", наведено је у саопштењу Уније независних синдиката ФБиХ, које је потписао предсједник Уније Јосип Милић.

Радници Алуминија јуче су симболично блокирали трафостаницу у Чулама код Мостара да би упозорили на посљедице скидања предузећа са електромреже.

Управа Алумија саопштила је у петак, 12. октобра, да им Независни оператер система БиХ пријети искључењем са електромреже, што би значило смрт за ово предузеће. Уз то истиче и уговор за снабдијевање електричном енергијом са Електропривредом ХЗ ХБ, којој дугују огромне износе.

Из Алумија су навели да су обезбиједили снабдијевање електричном енергијом до понедјељка у поноћ. Од Владе ФБиХ као 44 одстотног власника траже да се укључи у рјешавање проблема.

У Комбинату Алуминиј запослено је 900 радника, а процјењује се да заједно са коопреантима од овог предузећа зависи 10.000 људи.