latinica  ћирилица
14/10/2018 |  18:04 | Аутор: СРНА

Пуповац: Без притисака истражити злочине над Србима и Хрватима

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да је на хрватским политичарима да обезбиједе услове да људи живе без страха и да нема притиска на правосуђе у истрази ратних злочина, не само над Хрватима, него и над Србима који су почињени у акцијама "Олуја" и "Бљесак".
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

Пуповац је оцијенио да јучерашњи протест у Вуковару, који је иницирао градоначелник овог града Иван Пенава из ХДЗ-а због незадовољства радом државних институција у процесуирању ратних злочина, није био позив на сарадњу.

"Не можете неког прозивати злочинцем, а тражити од њега да говори како би се задовољила правда...Ми бисмо вољели да људи говоре шта се догодило са Србима у градовима, у `Олуји` и `Бљеску`. То се не може силом радити, него то раде институције. Људи већином и не знају шта се радило, али знају институције. Знају то институције у Србији и са њима треба остварити сарадњу, а ово јуче није био позив на сарадњу", рекао је Пуповац.

Он истиче да свако ко нешто зна о ратним злочинима те информације треба да подијели са надлежним институцијама, не само Срби, додајући да се на то подсјећало и у мирној реинтеграцији.

"Нико не може бити не потресен обнављањем сјећања на то како су људи страдали у Вуковару, поготово не ја који сам слушао та свједочанства као и свједочанства српског народа која су слична. Ипак, поједине поруке које људи шаљу, користећи ова страдања могу изазвати забринутост", рекао је Пуповац за Н1.

Он је истакао и да потреба за процесуирањем ратних злочина над Хрватима и Србима не може бити предмет политичких манипулација и урушавања мирне реинтеграције.

"Не може себи неко узмати за право да одређује ко ће бити државни тужилац и каква ће бити врста политичких односа у земљи. Када су неки прије неколико година говорили да треба отворити нову `Олују` на истоку, а сада говоре да не може бити суживота, то је врло забрињавајуће", истакао је Пуповац.

Он се осврнуо и на позиве Србима да учествују у протесту и питао какав је то протест који дели друштво.

"Да слушају како их називају издајницима, србочетницима, агресорима? Какав је то протест који дијели друштво и ствара ратну атмосферу? Па људи бјеже из земље јер се стално подгријава ратна атмосфера", поручио је Пуповац.

Он сматра да је прави циљ јучерашњег протеста прије свега политички.

Према његовим ријечима, као и у случају ћириличних плоча, циљ је доћи до власти.