latinica  ћирилица
14/10/2018 |  17:49 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Отишла још једна дива југословенског и српског глумишта - преминула Милена Дравић

Једна од највећих глумица бивше Југославије, Милена Дравић, преминула је у ноћи субота на недјељу у 79. години у Београду. У бриљантној умјетничкој каријери која је трајала готово 60 година остварила је бројне вишеструко награђиване филмске и позоришне улоге којима је још за живота стекла култни статус.

Милена Дравић рођена је 5. октобра 1940. у Београду. У београдском Атељеу 212 остварила је неке од својих првих професионалних улога, а све послије тога била је узлазна путања према статусу филмске, телевизијске и позоришне звијезде. Вансеријски таленат Милене Дравић подарио нам је стотине глумачких остварења у различитим жанровима. Знала је удахнути живот како у рањиве жене са друштвених маргина и тако и у ексцентричне хероине "Црног таласа".

Велике симпатије југослoвенске филмске публике добила још као студент Факултета драмских умјетности 1962. године са филмом "Прекобројна". Ова јој је улога донијела славу и најпрестижнију југословенску филмску нараду "Златна арена". Услиједили су култни филнови Јутро, Козара, Битка на Неретви, и многи други. Телевизијске екране освојила је у првој половини седамдесетих када је са својим животним партнером Драганом Николићем водила забавни програм "Образ уз образ". Велику популарност и омиљеност у народу стекла и улогом у ТВ серији за дјецу Приче из Непричаве, гдје је глумила учитељицу у једној сеоској школи.

Освојила је бројне глумачке награде, међу њима се посебно истичу Златна палма у Кану за споредну улогу у филму "Посебан третман" Горана Паскаљевића, двије Златне и шест Сребрних арена на Филмском фестивалу у Пули. Посљедње велико глумачко признање добила је крајем прошле године када јој је у Звездара театру у Београду уручен Добричин прстен за животно дјело. 

Милена Дравић биће сахрањена 19. октобра у Алеји великана, поред супруга Драгана Николића. Прије посљедњег испраћај диве биће одржана комеморација у Звездара театру. Колеге, познате личности и поштоваоци опраштају се од највољеније српске глумице. Телеграме саучешћа упутили су и званичници Републике Српске.