latinica  ћирилица
12/10/2018 |  19:27 ⇒ 22:46 | Аутор: СРНА

Жељко Комшић није добродошао ни у Средњу Босну

Након што су новоизабраног хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића прогласили непожељним начелници херцеговачких општина Груде, Чапљина и Посушје, потом Читлука и Ливна, исто је урадило и 11 општина из средње Босне, наводећи да нема њихову подршку.
Жељко Комшић - Фото: klix.ba
Жељко КомшићФото: klix.ba

У заједничком писму предсједници општина Добретићи, Крешево, Витез, Кисељак, Бусовача, Фојница, Нови Травник, Травник, Горњи Вакуф - Ускопље, Бугојно и Јајце навели су да Комшић није добродошао у мјеста гдје живе Хрвати јер је подршку добио у бошњачким мјестима по општинама средње Босне, објавио је портал "Кликс".

"Будући да је Комшић у свом првом обраћању након противуставне и незаконите побједе за хрватског члана Предсједништва БиХ, нама, Хрватима у средњој Босни послао посебну поруку и посветио неколико минута свог говора, и ми њему посвећујемо ово писмо и јавно дајемо до знања да на просторе средње Босне, гдје живе Хрвати није добродошао, уколико он уопште зна гдје живе Хрвати у средњој Босни јер је подршку добио у бошњачким мјестима по нашим општинама", наведено је у писму.

У писму се истиче да је Средњобосански кантон мјешовити кантон, један од ријетких у Федерацији БиХ, и да је хрватски народ на изборима дао подршку Драгану Човићу, и то више од 90 одсто у свим општинама тог кантона, те да у сукладу са тим Комшић нема што тражити на тој територији.

"Комшић је особа која је већ претходно у два мандата узурпирала право Хрватима да изаберу свог члана у Предсједништво БиХ, и није му било доста, па је поновно искористио аномалије уставног уређења земље. Овим путем јасно му поручујемо како БиХ није грађанска земља, већ земља три конститутивна народа и грађана. Кад буде заступао грађане БиХ, Комшић нек слободно заобиђе подручје средње Босне, гдје живе Хрвати јер је на том подручју персона нон грата", навели су у писму.

Писмо су потписали начелници општина Добретићи - Иво Чакарић, Крешево - Ренато Пејак, Витез - Томислав Бошњак Матић и Кисељак - Младен Мишурић-Рамљак.

Писмо су потписали предсједавајући општинских вијећа Добретићи - Марко Иџановић, Бусовача - Јосип Мравак, Фојница - Бранко Станић, Нови Травник - Фабо Станић, Травник - Влатка Лукић, Горњи Ваку/Ускопље - Горан Батинић, Бугојно - Игор Врљић и Јајце - Иво Шимуновић.

Због избора Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ јуче је у Мостару одржана протестна шетња током које су окупљени носили хрватске заставе и транспаренте на којима је на енглеском писало "Ниси мој предсједник" и "Почивај у миру демократијо у БиХ".