latinica  ћирилица
12/10/2018 |  19:09 ⇒ 13/10/2018 | 11:51 | Аутор: РТРС

И посљедњи резултати ЦИК-а потврдили побједу Додика и Цвијановићеве

Завршено је пребројавање гласова са редовних биралишта за чланове Предсједништва. Милорад Додик освојио је више од 350.000 гласова.

Жељка Цвијановић за предсједника Српске повећала је вођство над Вукотом Говедарицом. За обраду је остало још осам редовних бирачких мјеста.

И док се чека на гласове, које су прикупили мобилни тимови и оне пристигле поштом, не стишава се бура око неважећих листића.

Бирачи су одлучили! А општинске комисије потврдиле - члан Предсједништва из Републике Српске у наредном четверогодишњем мандату је Милорад Додик. Опонента је потукао до ногу. И дефинитивно је, након пребројаних свих гласова на редовним биралиштима побједа увјерљива.

Изненађења ни теоретски нису могућа, иако у главном центру на збрајање чека још око 90.000 гласова. Већим дијелом односе се на ФБиХ. И Жељка Цвијановић сљедеће четири године биће предсједник Српске. Вођство је поново увећала за 200 гласова.

Сличан омјер снага и за Представнички дом БиХ – извјесних шест посланичких мјеста за СНСД – са коалиционим партнерима најмање осам.

Наспрам неизвјесна четири посланичка мјеста СДС-а, са ПДП-ом максимално шест. Тачан распоред посланичких столица, ипак, биће јасанији тек када се обраде сви гласачки листићи у главном центру за бројање.

"С обзиром да је ове године нешто увећан број гласача путем поште и захтјеви о детаљнијем прегледању гласачких пакета путем поште ми очекујемо да ћемо тај посао завршити за 15 дана, вјероватно и прије". каже Ади Агић, директор Центра за бројање гласова.

Тек када тај дио посла буде завршен у Центру и када ЦИК саопшти утврђене резултате, почиње тродневни рок за бурно најављиване жалбе на изборни процес и евентуалне захтјеве политичких субјеката за поновљено бројање или евентуално за понављање избора.

Сви досадашњи због непознавања закона, већ пристигли на адресу ЦИК-а, одбачени су као преурањени. А да ли ће бити поновљени у законском року, или премијерно прослијеђени ЦИК-у!? За сада, изборни губитници и у Српској и у Федерацији, не одустају.

Намјера им видљива још у изборној ноћи, када су упорно тврдили да побјеђују, иако су резултати са терена говорили другачије.

Баш као да је ријеч о куриозитету, а не о пракси која се понавља сваких избора у БиХ, кривца су пронашли у "политичкој опцији" "неважећи листићи", која је увелико прешла "изборни праг" у свим изборним јединицама. Након информације ЦИК-а да је више од пола неважећих гласачких листића – остало непопуњено, на друштвеним мрежама појавили су се и поједини попуњени, а опет неважећи.

Гласали су грађани БиХ – за Ангелу Меркел, Хусрефа Мусемића, Давора Драгичевића, за Луку Модрића, Инзагија... Предсједник "странке" "неважећих листића" је поручују, господин "нико неваља", истакнути члан "Црни бомбардер".

Слике показују бројно им чланство. Вехид Шехић бивши члан ЦИК-а, њихов избор и "бирачку вољу" поштује. И сам каже, годинама већ у кутију спусти један празан изборни листић.

"Ја такође никад нисам гласао за члана Предсједништва БиХ, али напишем зашто и потпишем се пуним именом и презименом док се грађанима не омогући активно и пасивно бирачко право ја ћу бојкотовати избор чланова Предсједништва", истакао је Вехид Шехић, бивши члан ЦИК БиХ.

Као бивши члан ЦИК-а, тврди и да је свих претходних изборних година, број неважећих гласачких листића био између шест и осам процената. И да овогодишњи, тренутно од 7,5 одсто није новина. Новост је само што је то, овај пут, искоришћено за громогласну паљбу изборних губитника. Управо због те и такве "паљбе" и атмосфера неповјерења.

"Пошто се створила атмосфера неповјерења у саме изборе, било би добро да се тачно утврди, уз присуство посматрача, категорија неважећих листића", каже Шехић.

Слична "атмосфера неповјерења" владала је у Српској и прије осам година. За ниво члана Предсједништва неважећих је било 64.000 гласова. ЦИК је тада под притиском поклекао. На поновљено бројање потрошен је новац и вријеме. Но, посао је био узалудан.

"Бројало се десет дана и коштало је стотине хиљада марака и од њих 64.000 утврђено је управо онако како је било", рекао је Бранко Петрић, предсједник ЦИК БиХ.

На изборима, такође општим прије четири године, Младен Иванић побиједио је Жељку Цвијановић са непуних 8.000 гласова разлике. И са 54.000 неважећих листића. Тадашњи губитник, садашњем је, демократски и цивилизовано признао побједу! Какав ће расплет бити овај пут? И да ли ће губитници својом галамом, натјерати, примјера ради, становнике Дрвара да на сљедећим изборима попуне правилно гласачке листиће. За ове је дефинитивно касно, већ су понијели рекорд већи од 60 одсто по броју неважећих листића за члана Предсједништва БиХ.