latinica  ћирилица
12/10/2018 |  17:59 | Аутор: СРНА

Соботка: Западни Балкан да буде у фокусу спољне политике ЕУ

Спољна политика ЕУ у фокусу мора имати западни Балкан, рекао је предсједник Националног савјета Парламента Аустрије Волфганг Соботка и предложио свеобухватну економску интеграцију овог региона у ЕУ прије пуноправног чланства у Унији.

Соботка је ово рекао у обраћању на Интерпарламентарној конференцији за заједничку спољну и безбједносну политику и заједничку безбједносну и одбрамбену политику у Бечу на којој је учествовала и делегација Парламентарне скупштине БиХ.

У расправи о европској перспективи земаља западног Балкана, предсједник Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер представио је и анализирао тренутно стање процеса интеграција земаља региона у ЕУ.

Парламентарци из земаља чланица ЕУ упозорили су на негативан утицај одуговлачења процеса приступања Унији земаља западног Балкана.

Како су нагласили, одуговлачење може произвести замор и отпор код становника земаља западног Балкана, али и отворити простор другим земљама да у овом региону јачају свој економски и политички утицај.

Велику пажњу учесника конференције привукла је и дискусија члана Европског парламента Едуарда Кукана који је у говору подсјетио на "пунољетство" европске перспективе региона, озваничене на самиту у Солуну.

Он је рекао да је регион у толикој мјери повезан да највише смисла има његово заједничко укључење у ЕУ.

У расправи о миграцијама и заштити спољних граница ЕУ, учесници конференције истакли су потребу интензивирања ангажмана ЕУ у конфликту у Украјини и Сирији, као и потребу елиминисања узрока миграција, као што су оружани конфликти, сиромаштво и климатске промјене.

На конференцији је представљен и досадашњи рад Фронтекса, а у раду конференције, путем видео-линка, учествовала је и висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.