latinica  ћирилица
12/10/2018 |  16:54 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Фоча- Изложба "Четврт вијека Медицинског факултета"

Изложбом "Четврт вијека Медицинског факултета у Фочи" почео је програм обиљежавања 25 година од оснивања ове високошколске установе.
Фоча- изложба "Четврт вијека Медицинског факултета" - Фото: СРНА
Фоча- изложба "Четврт вијека Медицинског факултета"Фото: СРНА

Изложба, која је отворена у Музеју Старе Херцеговине, састоји се од 64 документа и 62 фотографије које хронолошки, од оснивања 1993. године до данас, свједоче о развоју факултета.

Аутор изложбе,новинар Радио-телевизије Републике Српске Радивоје Обреновић рекао је да је ово хронологија која ставља печат на будућност Медицинског факултета.

"Између осталог, видимо одлуку Народне скупштине о оснивању факултета, затим занимљиве документе гдје се тражи помоћ за организовање студентског живота и универзитетског кампуса у кругу Опште болнице, која касније прераста у Универзитетску болницу", навео је Обреновић.

Он је истакао да изложба показује да Медицински факултет заузима значајно мјесто у Југоисточној Европи као референтна високообразовна установа.

"Ово је први акредитовани медицински факултет у БиХ. Од факултета који је на почетку радио у неколико просторија Опште болнице, сада је то факултет који има један од најсавременијих центара за биомедицинска истраживања", каже Обреновић.

Проректор Универзитета у Источном Сарајеву и начелник Одјељења за педијатрију Универзитетске болнице Фоча Дејан Бокоњић нагласио је да је Медицински факултет стасао ни из чега, захваљујући ентузијазму професора који су избјегли из Сарајева, али и подршци фочанске болнице.

"Овај факултет је одшколовао велики број сопственог кадра, што је велика ствар за овакав факултет. Фоча је примјер да се у једној малој средини може направити озбиљна универзитетска заједница и да је то један од ријетких градова гдје је већи број студената од броја основаца и средњошколаца", навео је Бокоњић.

Помоћник декана Медицинског факултета за студијски програм стоматологије Никола Стојановић један је од првих докторанада овог факултета.

"На самом почетку времена су била тешка, ратно стање и ишло се полако. Друга прича је била на постдипломским студијама, а када погледамо уназад 25 година видимо да су наши студенти прве и друге генерације данас професори и доценти, што је знак доброг рада ове куће", напоменуо је Стојановић.

Шеф катедре за хирургију на Медицинском факултету Ненад Лаловић такође је бивши ђак овог факултета.

"Са поносом се сјећамо почетака Медицинског факултета. Некада то није било лако, као данас, али захваљујући ентузијазму бивших и садашњих декана, цијелог менаџмента, као и наставној бази Универзитетској болници, факултет је израстао у модерну вискошколску установу", указао је Лаловић.

Декан Медицинског факултета Милан Кулић рекао је да су поносни што је у овој установи заживио Центар за биомедицинске науке, који је наставна база за докторске студије.

"Већ смо уписали три генерације докторанада и неки од њих су у завршној фази израде својих докторских дисертација", навео је Кулић.

Он је додао да овај факултет планира да лиценцира наставни студијски програм медицине на енглеском језику.

"Већ смо почели да радимо на наставном плану и програму. Надамо се да ћемо до краја године предати елаборат Универзитету и ресорном министарству на усвајање и очекујемо наредних година упис прве генерације докторанада на студијски програм медицина на енглеском језику", каже Кулић.

У оквиру програма обиљежавања 25 година од оснивања сутра ће у амфитеатру факултета у 9.00 часова почети Међународни конгрес стоматолога, а дан касније у Градском позоришту у 13.00 часова биће промовисани дипломирани студенти.

Свечана сједница заказана је за понедјељак, 15. октобар, са почетком у 13.00 часова у амфитеатру факултета.

Свечаности се завршавају у четвртак, 18. октобра, семинаром "Патронажна служба у промоцији развоја у раном дјетињству, превенцији и раном откривању поремећаја здравља код дјеце".