latinica  ћирилица
12/10/2018 |  16:14 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Хашани- Ћопићевим стазама дјетињства

У Хашанима, родном мјесту писца Бранка Ћопића, одржана је манифестација Ћопићевим стазама дјетињства. Повод за овај догађај је крсна слава великог српског писца, Михољдан.
Хашани- "Ћопићевим стазама дјетињства" - Фото: РТРС
Хашани- "Ћопићевим стазама дјетињства"Фото: РТРС

Манифестација је почела часом књижевности на којем су ученици говорили своје стихове посвећене омиљеном дјечјем писцу.

- Његове књиге и романе читамо још од малена. На примјер, "Магареће године", а најупечатљивији лик ми је дјед Раде - каже Александра Папић, ученица Основне школе "Бранко Ћопић" Доњи Дубовик.

- Сударао се Бранко са многим препрекама, кривудао лијево, десно, али је увијек знао, да су Хашани његово родно мјесто - каже Јована Родић, Основна школа "Бранко Ћопић" Доњи Дубовик.

Ученицима су о Бранку Ћопићу на часу књижевности говорили писци Ранко Рисојевић и Ранко Павловић.

- Често се догоди да будемо усамљени, а када је човјек усамљен тражи друштво. Ако у том тренутку нема неког блиског поред себе, посегне за књигом, а најбоље је посегнути за књигом Бранка Ћопића и дружити се са његовим јунацима. Веома је  лијепо провести часове са дједом Радом, Петраком Самарџијом, стрицем Ниџом...са многим његовим јунацима који су стварнији често него људи које срећемо у животу - рекао је књижевник Ранко Павловић.

У школи која носи име Бранка Ћопића кажу да сјећање на великог писца свакодневно његују.

Директорка Основне школе "Бранко Ћопић" Драгана Којић каже да ова манифестација нема дугу традицију, али да настоје да обиљеже значајне датуме који се односе на великог дјечијег писца. Додаје, да се поводом тих датума окупљају у овој школи, држе књижевни час и полажу вијенце у спомен школи.

Надлежни у општини Крупа на Уни планирају да од наредне године у манифестацији Ћопићевим стазама дјетињства учествују и ученици из сусједних школа које носе име Бранка Ћопића.