latinica  ћирилица
12/10/2018 |  15:00 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

И. Сарајево: За девет мјесеци регистровано 419 кривичних дјела

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево за девет мјесеци регистровано је 419 кривичних дјела, што је за 8,8 одсто више у односу на исти период прошле године, рекао је начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Небојша Поповић.
Полицијска управа Источно Сарајево - Фото: СРНА
Полицијска управа Источно СарајевоФото: СРНА

Он је на конференцији за новинаре на Палама навео да су поднесена 303 извјештаја о почињеном кривичном дјелу и пријављено 366 лица, међу којим седам малољетника.

Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела за девет мјесеци износи 87,5 одсто, а по непознатом починиоцу 61,9 одсто. У моменту пријављивања по непознатом починиоцу била су пријављена 133 кривична дјела.

"Највећи број кривичних дјела је из области општег криминалитета, њих 292 или 69,7 одсто, 94 кривична дјела привредног криминалитета, 16 кривичних дјела из области безбједности јавног саобраћаја, 10 у вези са злоупотребом дроге и седам кривичних дјела из надлежности Кривичног закона БиХ", прецизирао је Поповић.

Према његовим ријечима, највећи број кривичних дјела је из области имовинских деликата, међу којима предњаче крађе и тешке крађе, и то 86 од укупно 140 кривичних дјела из области имовине или 61,4 одсто.

За девет мјесеци регистрован је знатан пад случајева разбојништва, односно за 35,3 одсто у односу на исти период прошле године.

Поповић је рекао да су од кривичних дјела са највећим степеном друштвене опасности регистрована четири убиства на подручју Пала, Сокоца и Хан Пијеска, која су расвијетљена, а извршиоци предати на даљу надлежност поступајућим тужиоцима.

Говорећи о злоупотреби дроге, Поповић је навео да је за девет мјесеци обрађено 96 предмета и да је одузето шест килограма марихуане, 468 грама хероина, 68 грама кокаина и 143 грама спида, те већа количина таблета екстазија.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да је стање безбједности на овом подручју задовољавајуће, те да је смањен број погинулих у саобраћају за око 50 одсто.

Он је навео да су на подручју Управе за девет мјесеци пронашли и предали Теренској канцеларији Служби за послове са странцима БиХ 263 мигранта, међу којима 242 мушкарца и 21 лице женског пола.

"Без докумената укупно су била 252 мигранта, а 11 са документима. У посљедње вријеме највише миграната пронађено је на подручју општине Пале, затим Соколац, Источна Илиџа. Према нашим процјенама, сва та лица долазе из правца Зворника и све их је више", рекао је Шеховац и додао да им је главна дестинација Сарајево и даље.

Шеховац каже да ће припадници Полицијске управе Источно Сарајево наставити са спровођењем разних акција када је ријеч о криминалитету, безбједности саобраћаја, јавном реду и миру како би стање безбједности подигли на што виши ниво.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Милан Чворо навео је да је за девет мјесеци регистровано 249 нарушавања јавног реда и мира или 31 одсто више у односу на исти период прошле године.

Говорећи о безбједности у саобраћају, Чворо је напоменуо да је за девет мјесеци евидентирано 707 саобраћајних незгода, што је за 2,8 одсто више него лани.

"У овом периоду евидентирали смо двије саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима, док их је прошле године било четири, 46 лица је теже повријеђено, а 96 лакше, те 569 саобраћајних незгода са материјалном штетом. Регистрована су укупно 18.022 прекршаја у саобраћају", навео је Чворо.

Према његовим ријечима, на подручју Управе за девет мјесеци због кршења Закона о безбједности саобраћаја укупно су санкционисана 16.872 лица.