latinica  ћирилица
12/10/2018 |  12:31 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Октобарски правнички дани, корисно савјетовање за рад институција

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је данас у Бањалуци да су "Октобарски правнички дани" успјешно и корисно савјетовање за рад институција, а најбољи примјер је Министарство правде Српске које је предложило више закона него министарства правде у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

"Број закона које је Министарство правде Српске предложило Влади и Народној скупштини далеко превазилази збир закона које су наше колеге предложиле у ФБиХ и на нивоу БиХ. То показује колики значај има и ово савјетовање за наш квалитетан и успјешан рад", рекао је Касиповић у обраћању на отварању савјетовања.

Предсједник Удружења правника Републике Српске Рајко Кузмановић нагласио је да је ово удружење од изузетног значаја за развој права и правног поретка у Републици Српској.

Кузмановић сматра да у БиХ постоје огромни проблеми у дјеловању и функционисању правног система и поретка, ради чега је тешко конституисати квалитетне правосудне институције.

"У БиХ данас имамо пет различитих правних система, од одређених елемената система из бивше Југославије, социјалистичке БиХ, затим правни систем Републике Српске, ФБиХ, онај који се односи на ЕУ. За сваког правника је веома тешко да се снађе у таквом систему", рекао је Кузмановић.

Декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић каже да је ово 15. савјетовање правника, што је од изузетног значаја и за Правни факултет.

"`Октобарски правнички дани` окупљају угледне правнике и стручњаке из земаља бивше Југославије, али и Европе. Савјетовање се потврђује као облик сталног образовања правника у правосуђу, управи, адвокатури, привреди, друштвеним дјелатностима и осталим областима живота и рада", рекао је Мирјанић.

Савјетовању присуствују угледни правници и стручњаци из Републике Српске, ФБиХ, Србије и ЕУ.