latinica  ћирилица
12/10/2018 |  10:13 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Филму "С руба памети" награда на Међународном фестивалу у Кијеву

Филм "С руба памети" Милане Мајар у продукцији РТРС добитник је награде за трећи најбољи документарни филм на 16. Међународном фестивалу православног филма "Покров", одржаном од 8. до 11. октобра у Кијеву.

За титулу најбољег такмичило се 70 филмских остварења из Украјине, Русије, Бјелорусије, Грузије, Пољске, Босне и Херцеговине, Србије, Индије, САД-а , а номиновани су у четири категорије: анимирани, документарни, краткометражни и дугометражни играни филм.

"С руба памети" на аутентичан начин преноси свједочење хришћанске породице из Дамаска, о страхотама рата кроз које пролази народ Сирије. Добитник је бројних награда на Међународним фестивалима широм Европе.

Приказан је у званичној селекцији на више од 40 фестивала у Европи, Азији, Америци, Африци и на Новом Зеланду. Ово остварење РТРС-а биће приказано крајем октобра у Берлину.

Међународни фестивал православног филма "Покров" ове године посвећен је 30. годишњици ревитализације монашког живота у манастирском комплексу Кијевско-печерска лавра.

Кијевско-печерска лавра један је од најзначајнијих споменика православне вјере за Русе. То је најстарије православно светилиште источних Словена.

Манастир је саграђен за вријеме Кијевске Русије на мјесту гдје је 1015. године био манастир у пећини.

Манастир се налази на јужним падинама Кијева у данашњој Украјини. Лавра је на листи УНЕСКО и сматра се једним од седам чуда Украјине.