latinica  ћирилица
12/10/2018 |  08:22 ⇒ 17:55 | Аутор: СРНА

Додик: Позваћу Путина да посјети Бањалуку, али не и Сарајево

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ниједног тренутка није сумњао у своју побједу и најавио да намјерава да позове предсједника Руске Федерације Владимира Путина да посјети Бањалуку, али не и Сарајево.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Образлажући зашто не би Путина позвао у Сарајево, Додик је рекао да вјерује да руски предсједник тамо није добродошао и да се зна за кога.

Додик је синоћ за ТВ 1 истакао да је његова побједа савим јасна што потврђује да има импозантних 70.000 гласова више него кандидат Савеза за побједу Младен Иванић.

Он је оцијенио да су новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки Шефик Џаферовић легитиман избор њихових народа, те да нема могућност да ту било шта промијени.

Додик је навео да је Комшић изабран гласовима Бошњака, што јесте легално, али да ће се видјети да ли је његов избор политички легитиман.

Он сматра да је Комшић мало пренаглио са свађама са Хрватском и Србијом, што не доприноси могућности да се Предсједништво БиХ успостави као регионални партнер.

"Комшић Хрватској пријети тужбом због пељешког моста, а Србији говори да призна самопроглашено Косово. Свакако да то умањује шансу за било какав политички процес на регионалном нивоу", рекао је Додик.

Он је оцијенио да Комшић није аутентични представник хрватских националних интереса у БиХ и упозорио да то што хрватске политичке представнике изгласавају Бошњаци може бити опасна политичка игра у БиХ.

Додик, који је и лидер СНСД-а, навео је да у претходним мандатима у салама Предсједништва БиХ, гдје су одржаване сједнице и примани страни гости, није било заставе Републике Српске, што ће он настојати да промијени.

Он је поновио да је легитимни представник и српског народа и Републике Српске и да жели да се бори за уставну структуру БиХ и слово Дејтона и Устава, а не њихов дух.

"У томе се разликујемо. Овдје је све накарадно. Лоши момци су они који се боре за правни легитимитет и који инсистирају на поштивању Устава и Дејтонског мировног споразум, а они који су зајапурени и покушавају да држе лекције и унутар и ван БиХ, очигледно имају дио неке подршке. Ја сада не знам ко је овдје популиста, Комшић или неко други", навео је Додик.

Он је одбацио могућност да потпише споразум са Исламском заједницом који би ту вјерску заједницу ставио у повлаштен положај.

"Ако то буде измијењено да, али ако то буде како је сада, нећу потписати", рекао је Додик и подсјетио да то нису учинили ни његови претходници Небојша Радмановић, ни Младен Иванић.

Лидер СНСД-а потврдио је да ће његова странка наставити са партнерском сарадњом са ХДЗ-ом БиХ.

Додик је поручио да неће подржати најављену тужбу БиХ против Хрватске због изградње пељешког моста.

"Мислим да то није продуктивно за БиХ и нећу то подржати, иако, можда, и имам неке разлоге због опструкције Хрватске у погледу изградње моста на Сави код Градишке", каже Додик.

Говорећи о спољној политици БиХ, Додик је навео да ће се она односити, прије свега, на изградњу добрих регионалних односа, мада је то Комшић већ у знатној мјери пореметио односом према Хрватској и Србији и несувислом причом о самопроглашеном Косову.

"БиХ треба да има одличне односе са Србијом. Сматрам да би прво требало да ријешимо питање границе између Србије и БиХ", рекао је Додик.

Он је нагласио да ће одмах у Предсједништву БиХ захтијевати да се донесе заједничка одлука којом ће ЕУ бити позвана да БиХ овакву каква јесте прими у статус кандидата.

"Што се тиче НАТО-а, можемо сарађивати, али никаквог чланства, нити пута према Алијанси нема. Овдје је плебисцитарни став народа у Републици Српској да не треба ићи у НАТО. Постоји и декларација о војној неутралности и не намјеравам да се другачије понашам. Може да постоји нека врста сарадње са НАТО-ом у неком рационалном облику, али бојеве вјежбе типа Мањаче идућег маја неће се десити", поручио је Додик.

Његова порука бирачима, али и народима у БиХ јесте да ће као српски члан Предсједништва БиХ штитити интересе Републике Српске.

Према његовим ријечима, БиХ може да опстане само на балансу сва три конститутивна народа.

"Сигурно ћу се борити за мир и за Устав БиХ, нећу радити на томе да се Устав мијења и да се креирају неки нови сурогати. Залагаћу се и за преиспитивање свих одлука досадашњих високих представника у БиХ и да покушамо на новим креацијама да градимо ново повјерење", поручио је Додик.

Он сматра да би требало да се, у складу са могућностима и ресурсима БиХ, створи таква ситуација у којој би просјечна плата била подигнута прво половином наредне године на 500 евра, а потом и на 1.000 евра.

"Морамо ослободити монетарну политику БиХ и Централну банку БиХ од утицаја странаца. Морамо брзо реаговати да повећамо стандард свих грађана и да људе задржимо у БиХ, при чему треба да очувамо мир и стабилност. Битна је и заштита домаће производње, као и одбацивање негативних увозних аранжмана са ЕУ и другим земљама. Треба да штитимо властити простор и властиту заједницу", рекао је Додик.