latinica  ћирилица
11/10/2018 |  16:55 | Аутор: ТАНЈУГ

САД- Приземљена флота најскупљег авиона због проблема

Пентагон је саопштио да ће приземљити комплетну флоту борбених авиона Ф-35, након што су инспектори који су истраживали пад једног од авиона Ф-35Б посумњали да постоји проблем у вези са горивом код свих летјелица тог типа.
Ловац Ф35 (Фото Lockheed Martin/vecetnji.hr) -
Ловац Ф35 (Фото Lockheed Martin/vecetnji.hr)

Службе САД и међународни партнери су привремено суспендовали све операције у којима се користе авиона Ф-35, саопштио је Пентагон.

"Ако су цијеви за гориво убачене, тај дио ће бити замијењен. Ако су добре цијеви постављене, та летјелица ће бити враћена у активан статус. Очекује се да ће провјере бити завршене за 48 часова", наводи се у саопштењу.

Само дан након што је објављена вијест да је верзија тог авиона коју су користили маринци имала прво борбено дејство по талибанским метама у Авганистану, један Ф-35Б се срушио у Јужној Каролини.

Програм авиона Ф-35 је највећи и најскупљи програм наоружања ове врсте на свијету. Пројектовано је да би америчка компанија Локид Мартин могла да прода више од 3.000 ових авиона.

Локид Мартин прави ове авионе у три варијанте, при чему ознака А значи да има конвенционално полијетање, ознака Б је за скраћено полијетање и вертикално слијетање, а Ц за катапултирање са носача авиона.