latinica  ћирилица
09/10/2018 |  19:40 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Хоће ли Добојлије на пријевремене локалне изборе?

Избором Обрена Петровића у Представнички дом БиХ, Добој би се могао наћи пред пријевременим локалним изборима. Према Изборном закону, Петровић ће морати да одлучи коју ће функцију обављати. У његовој странци тврде да је већ одлучио.

Петровић је добио око 30.000 гласова и тиме освојио посланички мандат у ПД ПС БиХ. С обзиром да обавља дужност градоначелника, мораће да се одрекне једне од функција. Лично се још није оглашавао, али у његовом СДС-у тврде да је већ изабрао.

- Сигурно је то да господин Петровић иде у Сарајево и да су пред нама избори за градоначелника. СДС је спремна за разговоре са свим политичким субјектима и надам се да ћемо доћи до јединственог кандидата за градоначелника - наводи Данијел Јошић, потпредсједник ГО СДС-а Добој.

За ванредне изборе спремају се и у СНСД-у, највећој опозиционој странци у Добоју. Рачунају да ће то бити у фебруару, а о именима кандидата још не желе.

- У сваком случају, ми идемо са својим човјеком у борбу за градоначелничку функцију - рекао је Урош Гостић, предсједник ГО СНСД Добој.

Иако се већ спекулише са појединим именима за градоначелника Добоја, многи још сумњају да ће Петровић напустити ту функцију. Било како било, потпише ли изјаву о преузимању посланичког мандата, Добој ће у пријевремене изборе.

- Нови избори за начелника или градоначелника треба да се одрже у року не краћем од 30 дана и не дужем од 90 дана - наводи Ненад Палексић, предсједник ГИК Добој.

И замјеник градоначелника Небојша Марић освојио је посланички мандат за НСРС. То значи да би до избора новог градоначелника прво требало попунити мјесто замјеника, а то ће бити учињено већ до 20. октобра, на првој сједници Скупштине града. У СДС-у не желе да лицитирају именима, али су сигурни да ће то бити кандидат њихове странке.