latinica  ћирилица
09/10/2018 |  17:02 | Аутор: СРНА

Усвојен амандман о могућој корекцији граница у оквиру дијалога Београда и Приштине

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је Нацрт извјештаја о Србији са амандманом који се односи на разговоре о могућој корекцији граница као дијелу рјешења у оквиру дијалога Београда и Приштине.
Европски парламент - Фото: архив
Европски парламентФото: архив

Ријеч је о извјештају о напретку Србије у процесу евроинтеграција у посљедњих 12 мјесеци који је поднио извјестилац Дејвид Мекалистер, а за његово усвајање гласало је 49, док су против била три члана Спољнополитичког одбора.

Чланови Спољнополитичког одбора Европског парламента поднијели су укупно 239 амандмана на текст извјештаја од којих је прихваћено 27 компромисних амандмана, а унесен је и амандман који се односи на разговоре о могућој корекцији граница као дијелу рјешења у оквиру дијалога Београда и Приштине, јавили су београдски медији.

"Подржава се дијалог у којем посредује ЕУ као оквир за постизање свеобухватног договора између Србије и Косова. Сматра се да сваки споразум може бити прихватљив само ако је обострано усаглашен, узима у обзир укупну стабилност региона и међународно право", наводи се у тексту компромисног амандмана који обухвата интревенције 10 посланика Европског парламента.

Истовјетан текст унесен је и у извјештај о Косову и Метохији који је данас усвојен у Спољнополитичком одбору Европског парламента, а у њему се Приштина позива да примијени све до сада постигнуте споразуме у дијалогу са Београдом.