latinica  ћирилица
09/10/2018 |  15:49 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Скупље брашно на простору дистрикта Брчко

Због лошег квалитета овогодишњег рода пшенице и на простору дистрикта Брчко, поскупјело је брашно. Поскупљење, тренутно није утицало на раст цијена пекарских производа, али утиче на рентабилност рада ратара, млинара и пекара.

Од очекиваног доброг приноса пшенице, домаћи ратари су због великих количина падавина, на крају имали негативан салдо.

Пожњевена пшеница у већини случајева не задовољава потребан квалитет за производњу хљеба. То је умањило и откупну цијену ове житарице.

"Од очекиваног доброг урода, имали смо и смањене приносе, и лошији квалитет тих стрних жита. Пшеница је ту на првом мјесту, као примарна култура у озимој сјетви. И она је претрпила доста посљедица од падавина", каже пољопривредник, Петар Ђурић.

У Удружењу млинара дистиркта Брчко, кажу да домаћа производња пшенице не задовољава ни пет одсто потреба тржишта.

Ове године проблем је и лош квалитет зрна. Потражња за пшеницом, подигла је њену цијену на берзи.

"Временске прилике, исто тако нашкодиле су квалитету пшенице у окружењу, цијене су скочиле, велика је цијена и у запданим земаљама за пшеницом са овогог подручја. Све то је утицало на берзански скок цијена и као посљедицу имамо, подизање цијена брашна", нагласио је Александар Вујичић из Брчког.

У пекарској индустрији истичу да цијену хљеба, а прије тога цијену брашна, не одређује само цијена пшенице, чија вриједност на берзи тренутно износи од 190 до 200 евра по тони.

Највећи проблем домаћег тржишта је што не постоје робне резреве, како би држава интервенисала на тржишту.

На тај начин би заштитила крајњег потрошача од поскупљења основних животних намирница и сачувала стандард живота грађана.