latinica  ћирилица
09/10/2018 |  10:44 | Аутор: СРНА

Брамерц у дводневној посјети Загребу

Главни тужилац Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/ Серж Брамерц боравиће у Загребу 9. и 10. октобра у оквиру припрема за редовни шестомјесечни извјештај Савјету безбједности УН, саопштено је данас из Механизма.
Серж Брамерц (фото:  N1) -
Серж Брамерц (фото: N1)

Брамерц ће се састати са министром правде Драженом Бошњаковићем и државним тужиоцем Драженом Јеленићем ради разговора о процесуирању ратних злочина у Хрватској и регионалној судској сарадњи у вези са случајевима ратних злочина, наводи се у саопштењу.

Брамер ће представити и нови пројекат интензивирања потраге за несталима у сукобима кориштењем доказа које посједује Канцеларија тужилаштва на више од девет милиона страница и из осталих извора информација.

Пројекат се спроводи у сарадњи са Међунардним комитетом Црвеног крста, додаје се у тексту.

Брамерц ће током дана учествовати и у раду конференције "Правда послије Хага", чији је домаћин организација "Документа - суочавање са прошлошћу" и која има подршку Српског народног вијећа и Цнтра за транзициону правду СЕНСЕ, наводи се у саопштењу.

Главни тужилац ће се, заједно са тужиоцима из региона, бавити питањем "разлога за успоравање и могућим убрзавањем истрага", напомиње ММКС.

Очекује се да ће Брамерц представити свој сљедећи извјештај пред Савјетом безбједности УН око 11. децембра 2018. године.