latinica  ћирилица
09/10/2018 |  08:04 ⇒ 08:06 | Аутор: БЕТА

Аналитичар: Тачи је управо објавио рат Харадинају

Новинар и аналитичар Вехби Кајтази изјавио да је Хашим Тачи објавио рат Рамушу Харадинају и да то може довести до ванредних парламентарних избора.
Хашим Тачи и Рамуш Харадинај - Фото: B92
Хашим Тачи и Рамуш ХарадинајФото: B92

"Тачи је данас објавио рат Харадинају", казао је Кајтази за приштинску телевизију К7 и додао да "уколико Харадинај не попусти можемо имати нове изборе изборе у року од неколико мјесеци".

"Ако се не релаксирају односи (између Тачија и Харадинаја) Тачи ће одвести земљу у нове ванредне изборе", казао је Кајтази.

Према политичким аналитичарима у Приштини Тачи, утицајем који има међу посланицима ДПК из региона Дренице, може да обезбиједи довољно гласова да заједно са опозицијом изгласа неповјерење влади премијера Харадинаја.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи је јуче на конференцији за медије припријетио премијеру Косова Рамушу Харадинају смјеном са функције ако не буде "кориговао" ставове и изјаве о корекцији граница као могућем рјешењу за споразум о нормализацији односа између Косова и Србије.

"Позивам премијера да буде рационалнији и одговорнији у својим изјавама које су у вези са дијалогом", рекао је Тачи.

Претходно је данас Харадинај изјавио да је идеја о корекцији граница као резултат дијалога са Србијом мртва и при томе изразио саучешће предсједнику Тачију што његова идеја није успјела.

Тачи је на то на конференцији за медије казао како "дијалог није умро", и поново позвао премијера да води рачуна о изјавама које даје.

"Сигуран сам да премијер има потребу да коригује своју изјаву и ставове о процесу дијалога", рекао је косовски предсједник.

Тачи је рекао како се борба са Београдом одвија за столом у Бриселу и за то Косово има подршку ЕУ и САД.

Казао је како је од премијера очекивао много рационалнији и одговорнији приступ.

"Наше позиције нису вјечне, предсједници и премијери могу да се мијењају, они долазе и одлазе, а поготову се могу промијенити они који се не поправе", поручио је Тачи.

Према његовом мишљењу, данашња изјава Харадинаја о смрти идеје корекције показује да је или духовит или да чува своју столицу.

"Од премијера сам очекивао да буде рационалнији и одговорнији када даје изјаве у вези са дијалогом. Озбиљан човјек не говори свакодневно о ратовима и трагедијама, већ о реформама", додао је Тачи.

Косово ће истрајати на припајању Прешевске долине, а то је, вјерује Тачи, могуће уколико буде јединственог става.

Тачи сматра да премијер Харадинај жртвује Прешевску долину само зарад једног човјека, не помињући његово име али циљајући на Милана Радојчића, са којим је Харадинај у пријатељским односима.

"Не могу да жртвујем Прешевску долину због једног човјека на Сјеверу", рекао је Тачи новинарима.