latinica  ћирилица
08/10/2018 |  19:06 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Криза на помолу – Бошњаци изабрали хрватског члана Предсједништва БиХ

Порази Драгана Човића и Фахрудина Радончића у трци за Предсједништво БиХ, као и доминација бошњачког бирачког тијела у корист СДА и Демократске фронте, обиљежили су изборе у Федерацији.

Из ХДЗ-а БиХ поручују да ће избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва изазвати невиђену кризу у БиХ. Бакир Изетбеговић Комшићев избор објашњава тиме да је Бошњака више од 50 одсто у Федерацији. Да се Федерација све више претвара у доминантно бошњачки ентитет, поручују из Српске листе, која може да очекује три посланика једино у Кантону 10.

Хрватски члан Предсједништва БиХ по трећи пут биће Жељко Комшић, опет вољом Бошњака. Хрвати су доведени до очајања, јер ће их и поред убједљиве побједе Драгана Човића у хрватском бирачком тијелу, представља припадник тзв АРБиХ која је ратовала против њих. Кризе и блокаде, извјесно је, обиљежиће односе два народа у будућем периоду.

"Жалости ме што су се наши пријатељи Бошњаци кроз свој пројекат опредијелили да изаберу два члана Предсједништва, ја сам дубоко вјеровао да то неће урадити", рекао је актуелни хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

Са друге стране, новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, каже: "Моја порука, прије свега, Хрвата у Западној Херцеговини, желим да знате да је наш уставни систем такав, да је омогућио да се нађем на овом мјесту и да не морате да бринете".

Избор тзв. грађански оријентисаног Комшића вољом Бошњака Бакир Изетбеговић оправдава бројношћу свог народа који заслужују више од трећине власти. Сада је и потпуно јасно да због жеље за доминацијом бошњачке странке нису жељеле да проведу одлуку УС БиХ које гарантују избор легитимних представника хрватског народа и других.

"Оно што је сада јасно јесте да је бошњачка страна, СДА са Исламском заједницом, одлучила да изабере два члана Предсједништва и проводе политику коју су заговарали, а то је да су они власници 50% плус једна дионица Федерације и цијеле БиХ, а да осталима намећу кога и како да изаберу", истиче новинар Вечерњег листа Мостар Зоран Крешић.

Континуирано игнорисање Срба од стране власти у Федерацији свело је српски народ на статистичку грешку. Клуб Срба никада није био попуњен. Покушај да са Српском листом Срби уђу у кантоналне и федерални парламент, није успио, каже Драго Ковач, кандидат за кантоналну скупштину, из простог разлога што Срби демографски и политички нестају као народ у Федерацији.

"Према подацима које имам, не можемо да очекујемо ниједан посланички мандат у Парламенту Федерације БиХ, што говори само по себи, јер Бошњаци у Народној скупштини Републике и Вијећу народа у континуитету имају своје представнике", рекао је Ковач.

У побједничкој еуфорији и мучној тишини поражених нико не говори како ће бити изабран Дом народа Парламента Федерације без чега нема потврде избора владе, предсједника и потпредсједника тог ентитета.

Упитан је и избор бошњачких и хрватских делегата за Дом народа ПС БиХ. Рјешење се очекује од ЦИК БиХ, а до тада ће, извјесно је, Република Српска изабрати нову власт и још једном потврдити да је сређенији дио БиХ.