latinica  ћирилица
08/10/2018 |  18:42 ⇒ 18:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајмс: Џихадисти се вратили на Косово, планирали напад на НАТО

Британски лист Тајмс објавио је текст под називом "Џихадисти Исламске државе се вратили на Косово и спремни да умру за калифат" у којем се наводи да је, према ономе што је познато властима у Приштини, од 2012. године 348 одраслих особа отишло у Сирију да се придруже Исламској држави.
Тајмс о џихадистима на Косову - Фото: РТС
Тајмс о џихадистима на КосовуФото: РТС

Тајмс наводи да су многи погинули "тамо", али да су се многи и вратили, а да "у одсуству кохерентног програма дерадикализације, (исламистички) затвореници излазе из затвора и остају и даље одани Исламској држави".

Међу онима који су сада на слободи је и Фитим Љадровци, који је као 24-годишњак гледао како неког Сиријца везују за стуб и разносе га ракетним бацачем.

Наводи се да је "убица био Љавдрим Мухаџери, озлоглашени косовски Албанац, који је био означен да представља међународну терористичку пријетњу прије него што је убијен дроном".

"Калифат није завршен. Његова прича је тек почела. Желим да створим исламску државу на Косову и радо ћу умријети у подршци за то", рекао је Љадровци протекле недјеље, четири мјесеца након што је пуштен из затвора.

Тајмс наводи да су косовски Албанци учествовали у неколико недавних терористичких завјера и да је "шест косовских Албанаца, мушкараца и жена, ухапшено у јуну прошле године на Косову и у Њемачкој због учествовања у двије завјере које су за мету имале јединице НАТО на Косову и цивиле у Белгији и Француској".

Лист подсјећа и да је "мјесец дана раније осам особа ухапшено на Косову због завјере која је имала за циљ убиство израелских фудбалера".