latinica  ћирилица
08/10/2018 |  18:10 ⇒ 09/10/2018 | 09:05 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Значај побједе - наставак политике јачања Српске (ВИДЕО)

Кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да се значај њене побједе на општим изборима у БиХ огледа у томе што ће се наставити са политиком изградње стабилности Српске и јачања њених институција.
Жељка Цвијановић (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Жељка Цвијановић (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

- То ће овај пут бити лакше него у претходном периоду, с обзиром да ће сада постојати добра комуникација између српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, председника Републике Српске и других институција - рекла је Цвијановићева за Спутњик.

Она је подсјетила да је у претходном периоду постојао раскорак између власти, напомињући да су /досадашњи српски члан Предсједништва БиХ/ Младен Иванић и његова политичка структура игнорисали институције Републике Српске, наносили јој штету и причали о њој најгоре и у свијету, стално вршили опструкцију и много година блокирали средства намијењена Српској.

На питање колико ће бити тешко обављати функцију предсједника Републике Српске послије Милорада Додика, Цвијановићева је рекла да је то тешко јер Додик има посебну енергију, али да нема оптерећења хоће ли радити боље или лошије од њега, јер ће међу њима увијек постојати координација.

- Ми смо уигран тим који функционише већ 12 година. Била сам и шеф кабинета предсједника Додика када је био премијер, а прије тога била сам двије године министар. Пет и по година сам била предсједник Владе, док је он био предсједник републике - напоменула је она.

Цвијановићева је додала да је увијек импресионира Додикова способност да "у лету ухвати ствар и да одмах, у секунди, одвоји битно од небитног".

Према њеним ријечима, оно што су Додикови сарадници од њега научили је да само велики тимови односе велике побједе и играју велике утакмице.

Цвијановићева је нагласила да ће њени главни циљеви као предсједника Републике Српске бити стабилна Српска и јаке институције које извршавају обавезе према грађанима.

- То је Република која је свјесна себе, својих потенцијала, својих способности, а посебно уставних надлежности које ће морати да брани. То ће бити олакшано чињеницом да имамо Додика као српског члана Предсједништва БиХ. Он је човјек широких леђа и може на себе да преузме притиске зато што зна колико је важно да имамо мир у Српској. Утолико осјећам да ће моја позиција бити лакша него што је била његова док је био предсједник Републике - истиче Цвијановићева.

Она је оцијенила да ће избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ изазвати дубоке поремећаје, не само на политичкој сцени, већ и у функционалном смислу, напомињући да су Хрвати опет дошли у позицију да Бошњаци бирају и бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ.

Цвијановићева је напоменула да се Република Српска на протеклим изборима одупрла притисцима са разних страна, укључујући притиске који су долазили из западних амбасада, које су покушале да избаце Српску из колосијека.

- Али ми смо ту, идемо даље, нема великог поремећаја - истакла је Цвијановићева.