latinica  ћирилица
08/10/2018 |  16:33 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Кина донирала 2.000 књига Конфуцијевом институту у Бањалуци

Конфуцијевом институту Универзитета у Бањалуци данас је уручено око 2.000 књига које је овој установи донирало Министарство просвјете Кине и сједиште свих Конфуцијевих института Ханбана.
Кина донирала књиге Конфуцијевом институту у Бањалуци - Фото: СРНА
Кина донирала књиге Конфуцијевом институту у БањалуциФото: СРНА

Проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањалуци Горан Латиновић рекао је да донација има за циљ да додатно учврсти сарадњу Конфуцијевог института и Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, која ће бити реализована путем упознавања заинтересованих наставника, сарадника и студената о публикацијама које долазе из Кине.

Директор Конфуцијевог института у Бањалуци Љиљана Стевић истакла је да је донација веома значајна за Конфуцијев институт и за Универзитет у Бањалуци, јер ће, нагласила је, омогућити студентима да имају додатну литературу уз помоћ које могу да ближе упознају кинеску културу, историју и традицију.

Она је навела и да су наслови углавном писани двојезично на кинеском и енглеском језику.

- Конфуцијев институт Универзитета у Бањалуци је постао и центар за полагање ХСК теста, међународног стандардизованог теста знања кинеског језика за све који нису изворни говорници. Ова донација садржи и комплетне уџбенике за полагање свих нивоа ХСК теста - навела је Стевићева и додала да је у оквиру донације, осим књига, велики број наставно-културолошког материјала.

Примопредаји донације присуствовали су и декан Факултета политичких наука Здравко Злокапа и продекан за наставу Душко Трнинић, те кинески директор Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци Цаи Јинг.