latinica  ћирилица
08/10/2018 |  12:23 | Аутор: СРНА

Брисел позива на хитну истрагу убиства новинарке Маринове

Водећи политичари ЕУ и медијски активисти апеловали су на Бугарску да хитно истражи убиство новинара Викторије Маринове, док су широм земље планирана бдења.
Викторија Маринова - Фото: Facebook
Викторија МариноваФото: Facebook

Тијело Маринове пронађено је 6. октобра у парку недалеко од Дунава, у њеном родном граду Русе. Тужилаштво је саопштило да је Маринова прво силована, затим претучена и задављена.

Бугарски министар унутрашњих послова Младен Маринов, који је отпутовао у Русе, рекао је да нема доказа који би указивали на повезаност убиства и рада Маринове као истраживачког новинара.

"Шокиран сам ужасним убиство Маринове. Још једном је храбри новинар погинуо у борби за истину и против корупције", истакао је потпредсједник Европске комисије Франс Тимерман.

Он је позвао бугарске власти да хитно доведу одговорне пред лице правде.
Европска партија зелених саопштила је да власти треба да покажу да су озбиљни по питању заштите новинара "који представљају камен темељац једне функционалне демократије".

Маринова је трећи новинар убијен у ЕУ током посљедњих 12 мјесеци.

Бдења поводом убиства Маринове планирана су данас у градовима Софија, Русе, Видин и Плевен.

Бугарски лист "Стандард" објавио је јутрос на насловној страни да ће "ДНК открити ко је убио Вики".

Маринова, иза које је остала седмогодишња кћерка, радила је за популарни канал на сјевероистоку Бугарске ТВН, на којем је приказивана њена емисија "Детектор".