latinica  ћирилица
08/10/2018 |  11:42 | Аутор: СРНА

Велика Британија: Повећан број случајева ПТСП-а

Случајеви посттрауматског стресног поремећаја међу активним војним лицима и ветеранима у Великој Британији повећан је у посљедњих 10 година, резултати су најновије студије.

Већина оних који болују од овог поремећаја су ветерани који су учествовали у борбама, а 17 одсто пријавило је симптоме највјероватнијег ПТСП-а.

Експерти кажу да су највјероватнији разлози закасњело појављивање болести и губитак подршке након напуштања војске.

У исто вријеме, све више ветерана тражи стручну помоћ јер се повећала свијест о ПТСП-у, јавља Би-Би-Си.

Студија Краљевског колеџа у Лондону, која је обухватила скоро 9.000 војних лица, објављена је у Британском часопису за психијатрију.

Студија показује да се број случајева ПТСП-а у војсци повећала са четири одсто, колико је износио 2004/2005. године, на шест одсто у периоду од 2014. до 2016. године.

Међу ветеранима који су учествовали у борбама у Ираку или Авганистану, 17 одсто је пријавило симптоме сличне ПТСП-у, у односу на шест одсто међу онима који су имали улогу подршке као што су љекари или авионска посада.

"Ми смо први пут идентификовали да је ризик од ПТСП-а за ветеране који су били у борбама знатно већи у односу на ризик за оне који су и даље у активној служби. Док пораст међу ветеранима даје разлог за забринутост, није сваки ветеран био распоређен и сваки трећи је учествовао у борбама", рекла је вођа пројекта Шерон Стивлинк са Института за психологију, психијатрију и неуролошке науке на Краљевском колеџу.

Студија је обухватила ветеране који су служили у Ираку и Авганистану између 2014. и 2016. године, а просјечно имају око 40 година.

Такође, поремећаји менталног здравља, као што су анксиозност и депресија, остају и даље на 22 одсто.