latinica  ћирилица
08/10/2018 |  08:29 ⇒ 08:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Помпео и Ким договорили: Самит с Трампом "што прије"

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун и амерички државни секретар Мајк Помпео договорили су се да организују други самит са предсједником САД Доналдом Трампом "што је прије могуће". Разговарали су и о могућем америчком праћењу корака Пјонгјанга ка денуклеаризацији, саопштила је Јужна Кореја.
Помпео и Ким договорили: Самит с Трампом "што прије" - Фото: РТС
Помпео и Ким договорили: Самит с Трампом "што прије"Фото: РТС

Мајк Помпео је рекао да је његова најновија, четврта посјета Пјонгјангу "још један корак" ка денуклеаризацији и да је имао "добар и продуктиван разговор" с Кимом, али да има још посла, преноси Ројтерс.

Јужнокорејски предсjедник Мун Џае Ин разговарао је са Помпеом у Сеулу након што се највиши амерички дипломата састао с Кимом, с којим је разговарао више од два сата, а главна тема је била денуклеаризација Корејског полуострва.

"Ово је веома лијеп дан који обећава лијепу будућниост за обје земље", рекао је Ким када је са Помпеом сјео да руча послије разговора.

Помпео је након састанка написао на свом Твитеру да се састао с Кимом и да је настављен напредак у реализацији споразума договореног на самиту Кима и Трампа у Сингапуру, пренио је АП.

"Хвала вам што сте угостили мене и мој тим", написао је Помпео.

То је уједно била и четврта посjета Помпеа Пјонгјангу.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт саопштила је да је Ким позвао инспекторе да посјете полигон за нуклеарно тестирање Пунгјери како би потврдили да је он неповратно затворен и неупотребљив.

Помпео и Ким су се, такође, сагласили да оформе радну групу "ускоро" како би разговарали о процесу денуклеаризације и другом самиту, који је Ким предложио Трампу писмом прошлог мjесеца, саопштио је представник за штампу јужнокорејског предсjедника, Јун Јунг Чан.

"Амерички државни секретар и предсjедник Сјеверне Кореје су разговарали о опцијама за локацију и датум другог самита Кима и Трампа, али ништа није прецизирано", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Мун, с којим се Помпео састао послије Кима, изразио је наду да ће Помпеова посјета и предложени други састанак Кима и Трампа донијети "одлучујући напредак у области денуклеаризације, као и у мировном процесу".