latinica  ћирилица
07/10/2018 |  17:44 | Аутор: СРНА

ЕК: Не извозите дизел аутомобиле на исток Европе

Европска комисија страхује да ће произвођачи аутомобила у Њемачкој покушати да извезу у источну Европу старе дизел аутомобиле који ће бити уклоњени са њемачких улица, изјавила је данас Елжбијета Бијенковска, комесар ЕУ за индустрију.
Аутомобили - Фото: Screenshot
АутомобилиФото: Screenshot

Влада Њемачке и произвођачи постигли су компромисни договор о смањењу загађења из дизел возила. Влада је затражила од произвођача да власницима таквих аутомобила понуде накнаду преправку мотора или подстицај за куповину новог аутомобила у замјену за стари.

Идеју о накнадном преправљању мотора нису подржале све компаније јер би их то коштало милијарде евра. Већина сматра да је боље понудити акцију старо за ново, уз давање попуста за куповину.

"Извоз би значио помјерање проблема квалитета ваздуха са запада на исток. План Владе Њемачке да се избјегне забрана кориштења таквих возила може да погорша проблем", изјавила је Бијенковска листу "Тагешпигел".

Она је додала да треба јасно одредити шта ће бити са дотрајалим и лоше подешеним возилима.

Њемачко Министарство за околину саопштило је да ће покушати да надвлада отпор произвођача према уградњи новог, скупог система за пречишћавање издувних гасова.

Бугарска је прошле године увезла више од 100.000 половних аутомобила из земаља ЕУ, а више од трећине чини су велики дизел загађивачи, наводи се у подацима групе Саобраћај и околина.