latinica  ћирилица
07/10/2018 |  16:25 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Стање у ИРБ-у добро, ријешени проблеми у банкама

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је Срни да је стање у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске добро, те да је побољшана ситуација и у укупном банкарском сектору.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је истакао да је послије десет година рада ИРБ-а потребно редефинисати неке односе унутар те банке.

"Нажалост, ИРБ је некима 'трн у оку' и представља им озбиљну конкуренцију са становишта финансијских средстава. Ми смо у једном тренутку доста тешких односа прихватили неке договоре са Међународним монетарним фондом када је у питању ИРБ, али мислим да ћемо те односе морати распаковати и дати већу шансу ИРБ да ради у будућности", истакао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, стање у банкарском сектору је, прије свега, питање за Агенцију за банкарство Републике Српске, која је апсолутно независна од Владе, али извјештаји које добијају од ње показују напредак.

"Ми добијамо само збирне извјештаје о пословању укупног банкарског сектора и према тим извјештајима он се налази у веома добром стању и ријешени су неки проблеми, а неки се отклањају унутар појединих банака", нагласио је Тегелтија.

Он је додао да Министарство финансија нема доступне информације о појединачним позицијама банака, али да је према извјештајима које добијају и извјештајима независних ревизора очигледно да у овом тренутку не постоје озбиљни проблеми у банкарском сектору.

"И даље ће бити потребно да се опорављају одређене позиције и додатна докапитализација одређених банака, али је то оно што се сматра редовним послом Агенције за банкарство", каже Тегелтија.