latinica  ћирилица
06/10/2018 |  10:56 | Аутор: СРНА

Вујнић: Годишњи план премашен за скоро осам милиона КМ

Фонд за развој источног дијела Републике Српске планирао је да у овој години, путем својих кредитних линија, пласира 14,2 милиона КМ, а до краја септембра одобрено је око 22 милиона КМ, тако да је план већ премашен за скоро осам милиона КМ, изјавила је Срни директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежана Вујнић.
ИРБ РС - Фото: РТРС
ИРБ РСФото: РТРС

Она је нагласила да плански оквир и његово испуњење не представља ограничење кредитним активностима, те додала да ће ИРБ наставити да подржава захтјеве који задовољавају услове и критеријуме финансирања, како је то и предвиђено Правилима пласмана.

Вујнићева је истакла да ИРБ располаже са адекватним финансијским потенцијалом за предвиђене намјене, тако да може одговорити на све потребе својих корисника.

"Континуираним праћењем захтјева и потреба, у првом реду привреде, те прилагођавањем услова властитих производа, допринијело је изузетно успјешној години у пословању Инвестиционо-развојне банке и њених фондова", рекла је Вујнићева.

Према њеним ријечима, осим кредитних пласмана, на подручју источног дијела Републике Српске у овој години су путем Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја, којим оперативно управља ИРБ, подржани пројекти из четири јединице локалне самоуправе у укупном износу од 352.000 КМ бесповртних средстава.

Када је ријеч о другим фондовима који су у саставу ИРБ-а, Вујнићева је навела да је за источни дио Српске, путем Фонда за развој и запошљавање Републике Српске одобрено скоро 700.000 КМ.

"Стамбено збрињавање социјалних група је од посебног интереса и значаја, тако да је на овом подручју пласирано 4,5 милиона КМ, посредством Фонда становања", рекла је Вујнићева, те додала да су пласманима средстава и из других фондова додатно подржана привредна активност на истоку Српске, а тиме и побољшање укупних друштвених и економских кретања, али и стандарда становништва на том подручју.

Вујнићева је рекла да су прва три квартала Фонду за развој источног дијела поднесена 42 кредитна захтјева, од чега су реализована 39, те појаснила да је нешто више од 33 одсто средстава одобрено дрвно-прерађивачком сектору, око седам одсто пољопривреди, а преостали износ је одобрен дјелатностима грађевинарства, саобраћаја, угоститељства и трговине.

"Осим кредитних пласмана, подршка домаћој привреди врши се и путем пласмана у хартије од вриједности емитената, тако да је од оснивања ИРБ-а, путем фондова којима управља, у хартије од вриједности емитената са подручја источног дијела Српске уложено око 54,8 милиона КМ", рекла је директор ИРБ-а.

Од овог износа, према ријечима Вујнићеве, око 26 милиона КМ подржано је капитално јачање емитената, док је 26,4 милиона КМ пласирано путем куповине корпоративних обвезница.

Она је додала да је ИРБ водила рачуна и о локалним развојним приоритетима, тако да је путем муниципалних обвезница на подручје источног дијела Српске уложено додатних 2,4 милиона КМ.

"Кредитна средства Фонда за развој источног дијела реализују се путем финансијских посредника, тако да комерцијалне банке, односно финансијски посредници, који у потпуности сносе кредитни ризик крајњих корисника, уредно измирују своје обавезе према овом Фонду", нагласила је Вујнићева.

Говорећи о могућностима измјена услови за кориснике у наредном периоду, Вујнићева је рекла да ће ИРБ наставити са својим проактивним приступом и праћењем тржишта у Републици Српској.

"У складу са потребама наших крајњих корисника, као и кретањима у банкарском сектору, настојаћемо да прилагођавамо услове наше кредитне понуде и у будућем периоду, како би привреда и становници Српске имали на располагању повољна и доступна средства за подршку њиховим развојним пројектима", истакла је директор ИРБ-а.

Према њеним ријечима, прошле године је у источни дио Републике Српске пласирано 22,9 милиона КМ, од чега се скоро 75 одсто односи на финансијску подршку привреди, док је у истом периоду омогућено рјешавање стамбеног питања за 91 корисника и чланова њихових породица под изузетно повољним условима, за шта су издвојена средства од 5,4 милиона КМ.

"ИРБ је снажно присутна и посвећана развоју истока Српске. С том намјером, у своме раду искључиво се руководи захтјевима и потребама домаћег друштвено-економског амбијента, што ће бити кључна одредница њеног дјеловања и у наредном периоду", истакла је Вујнићева.