latinica  ћирилица
06/10/2018 |  10:49 ⇒ 11:12 | Аутор: СРНА

Шкребић: Приоритет измјене Закона о порезу на добит

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је да је приоритет да се до краја 2019. године припреме измјене и допуне Закона о порезу на добит, по којима би инвестирање било ослобођено пореза што би за послодавце била стимулатива инјекција.
Драгутин Шкребић - Фото: pressonline.rs
Драгутин ШкребићФото: pressonline.rs

"Ако послодавац инвестира добит, он ће имати веће приходе, самим тим и веће обавезе према држави", рекао је Шкребић.

Он је истакао да је повећање неопорезивог дијела плате значајна мјера која је реализована из меморандума о заједничким политикама Владе Републике Српске и послодаваца.

Шкребић је навео да је реализовано 75 одсто мјера из меморандума, те додао се иде на сукцесивно смањење пореза и доприноса да би до 2020. године били сведени на 52 одсто на нето плату, што је ниво какав је био прије избијања свјетске економске кризе.

"Ове године смо повећали неопорезиви дио плате са 200 на 500 КМ, што је омогућило да примања радницима, уз исте трошкове послодавцу, буде повећана за тридесетак КМ", рекао је Шкребић за "Еуроблиц".

Он је рекао да је од послодаваца, који имају могућност, затражено да повећање плата буде нешто веће.

"То јесте мало, али је на годишњем нивоу ријеч о 360 КМ, што је довољно за зимницу или огрев. У овако тешкој ситуацији битан је какав-такав помак", нагласио је он.

Шкребић каже и да је Фонд здравственог осигурања Српске измирио све заостале обавезе за рефундацију боловања дужих од 30 дана, а да је ријеч о девет милиона КМ.

"Предвиђено је и да Фонд дјечије заштите послодавцима у овој години по основу накнада за трудничко боловање враћа 20 одсто бруто износа. До краја године поврат би требало да буде повећан са 20 на 50 одсто, док би до краја 2019. године комплетна накнада боловања за труднице ишла на терет поменутог фонда", рекао је он.

Шкребић сматра да се одлазак радника из Српске може смањити уколико Српска буде користила природна богатства. Он сматра да је ту, прије свега, шумско богстатво, те енергетски сектор, који, како каже, може да подигне стандард људи и допринесе напретку друштва у цјелини.

Говорећи о привлачењу страних инветиција, Шкребић је нагласио да смањење опорезивања рада мора да буде чврста политичка одлука, те да би послодавци тако могли да шире производњу и из ње обезбјеђују колико-толико добре плате.