latinica  ћирилица
06/10/2018 |  09:57 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Јукић: Опструише се истрага у вези са пријетњама смрћу

Потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружица Јукић изјавила је Срни да је у нечијем интересу опструисање истраге у вези са пријетњама смрћу упућених њој, као и носиоцима највиших функција правосудних институција БиХ, те да нема информација о истрази.

Она је најавила да ће се због тога, као оштећени, писмено обратити Тужилаштву БиХ и напоменула да "чак и новинари знају ко је слао поруке".

"Треба све испитати. У Тужилаштву кажу да се ради, а шта се ради ја не знам", рекла је Јукићева и додала да не зна ни шта је са истрагом због напада на вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордану Тадић.

Јукићева каже да када се неком другом упуте пријетећа писма или поруке онда експресно пронађу починиоци, због чега сматра да у овом случају постоје одређене опструкције.

Она тврди да неко не жели да се пронађе починилац, иако се зна ко је био у посједу мобилног телефона са којег су послате СМС поруке.

Јукићева сматра да су инстурисани од налогодаваца овог случаја и неки новинари, који су тврдили да су представници правосуђа сами себи упутили пријетње.

"То су страшне ствари, блокада информација и покушај да се људима формира мишљење да је то лаж", рекла је Јукићева.

Она каже да је опструисање истраге у интересу неког ко има моћ, и моћ над онима који треба да проведу истрагу, а не проводе.

Очито је, каже она, да је налогодавац неко ко је познат, због чега се и опструише истрага.

Према њеним ријечима, док год политичари буду именовали директоре агенција "од тога нема среће ниједна држава".

"Цијели систем се мора промијенити да би грађани били задовољни када су у питању истраге, јер сам и ја као оштећена апсолутно незадовољна", додала је потпредсједник ВСТС-а.

Непознато лице упутило је почетком августа пријетеће СМС поруке носиоцима највиших функција правосудних институција БиХ.

Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец, предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија и Јукићева потврдили су раније Срни да су добили пријетеће поруке. Јукићева је рекла да је пријетећу поруку примила и потпредсједник ВСТС-а Јадранка Локмић Мисирача, те тужилац овог тужилаштва Дијана Кајмаковић.

Дебевец је раније рекао да су овакве пријетње постале свакодневница, да се упућују по "диктату неких политичких групација", те да те пријетње не могу утицати на његов професионални рад.

Позивајући се на изворе, портал "Bosnima times" пише да је полицијским структурама познато да је Адмир Баловић из Источне Илиџе покушао возилом да удари у аутомобил у којем се возила вршилац дужности главног тужиоца Гордана Тадић, а који је био у пратњи полиције.