latinica  ћирилица
26/09/2018 |  15:01 ⇒ 15:03 | Аутор: novosti.rs

Терористи ИД циљају Српску

Експерти упозоравају на опасност која вреба од доласка хиљада миграната у БиХ. Галијашевић: Врх Републике Српске, а посебно Додик, угрожени због радикалних исламиста. У БиХ већ мјесецима долазе војно обучени "пси рата"
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

Хапшење двојице држављана Алжира и Сирије у Сарајеву, који су били наоружани пушком и пиштољима, потврдило је упозорење институција Републике Српске да су у БиХ међу мигрантима и бивши радикални борци ИД и Ал Каиде. Политички врх Републике Српске је безбједносно угрожен због прилива сумњивих миграната. Свима мора бити јасно да у БиХ долази на хиљаде поражених исламиста из Сирије и других земаља - каже, за "Новости", Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма.

- У БиХ већ мјесецима слободно долазе војно обучени "пси рата". Међу мигрантима се налазе многи мушкарци који су побјегли у БиХ са сиријског и других ратишта. Безбједносна провера миграната је катастрофална. Институције безбједности на нивоу БиХ нису предузеле потребне мјере да провјере мигранте који улазе у БиХ и, дефинитивно, од њих Републике Српске не може очекивати никакву помоћ. Радикални исламисти неће тражити непријатеље у Сарајеву, већ у Српској, и то је велика опасност - истиче Галијашевић.

Према његовим ријечима, посебно је угрожена безбједност Милорада Додика, предсједника Републике Српске, јер је он симбол српске државности и отпора негативним спољним утицајима који желе да направе унитарну, односно муслиманску БиХ, и то без Републике Српске.

- Хапшење наоружаних миграната у Сарајеву је још један доказ да у БиХ шетају по улици наоружани бивши борци ИД и Ал каиде. Институције Српске морају бити свјесне тога да немају никакву помоћ од безбједносних агенција БиХ, које дефинитивно не раде свој посао - истиче Галијашевић.

Борислав Бојић, члан Комисије за одбрану и безбједност БиХ, каже да се сада, нажалост, потврђују информације које су стизале из Републике Српске, о пријетњама које стижу с приливом миграната.

- Министарство безбједности БиХ је увјеравало да нема опасности по сигурност грађана од азиланата, а сада они наоружани слободно шетају Сарајевом. БиХ ће тек имати проблем око безбједности с доласком хиљада миграната - поручује Бојић.

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је да све безбједносне институције у БиХ сада морају да подигну безбједносне мјере на виши ниво.

- Чињеница да је код миграната пронађено оружје говори о озбиљности ситуације. МУП Републике Српске дуже од године упозорава на то да постоје ризик и опасност од миграната који долазе у БиХ, и то је сада сасвим сигурно - каже Ћулум.

Више од 90 одсто њих нема лична документа и тражи азил, а у стварности их мање од десет одсто подноси захев за азил.

- Питање је онда из којих разлога долазе и каква је њихова намера - рекао је Ћулум, и додао да је МУП Српске пронашао 3.125 миграната и предао их Граничној полицији и Служби за послове са странцима БиХ.

ЈЕДНОМЈЕСЕЧНИ ПРИТВОР

Мигранти А. М. (34), из Сирије, и Д. А. (23), из Алжира, ухапшени су у недјељу у Сарајеву након што су бјежали од полиције која је покушала да их легитимише. Приликом претреса, код њих су пронађени једна пушка, четири пиштоља, пригушивач и више од 100 метака. Кантонално тужилаштво у Сарајеву затражило је да им се одреди једномјесечни притвор.

- Притвор је предложен због опасности од бјекства и ометања кривичног поступка - рекла је портпарол КТ Сарајево Азра Бавчић.