latinica  ћирилица
25/09/2018 |  19:05 ⇒ 22:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп се хвалио на ГС, дочекао га смијех

Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је, у говору на засједању Генералне скупштине УН у Њујорку, да из Сјеверне Кореје "ракете више не лете на све стране" и не пријете сусједима, а уједно је похвалио храбре кораке лидера те земље у процесу денуклеаризације.
Доналд Трамп (фото:ртс) -
Доналд Трамп (фото:ртс)

Прије годину дана, Трамп је у УН исмијао сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна назвавши га "ракеташем" (Rocket Man), али ове године је његова порука другачија и гласи "хвала Киму", наводи АП.

Трамп је на почетку свог говора истакао успјехе САД под његовим вођством, што је изазвало смијех међу многим присутним шефовима држава и делегатима.

На смијех присутних, који је услиједио након његових хвалисавих ријечи, како наводи АП, Трамп је изјавио: "Нисам очекивао овакву реакцију, али - у реду је".

Навео је да су САД "снажнија, безбједнија и богатија земља" него када је он дошао за предсједника јануара 2017. године.

"Уз Америку смо, уз амерички народ, и уз свијет", поручио је он.

Затим је Трамп навео да цијени кораке које Ким предузима у циљу денуклеаризације.

"Ракете више не лете на све стране, нуклеарне пробе су обустављене, неки војни објекти се већ затварају", рекао је он.

Ипак, напоменуо је да "ту има још посла" и да санкције Пјонгјангу морају да остану на снази док се процес денуклеаризације не спроведе до краја.

"САД више неће толерисати злоупотребе Пекинга"

Амерички предсејдник је говорио и о Кини, рекавши да веома поштује кинеског предсједника, али да се трговински дисбаланс с Пекингом "не може толерисати".

У том контексту, упозорио је да САД више неће толерисати неправедне трговинске аранжмане који земљама омогућују да "истоварују" своје производе у Америку, субвенционишу своју робу, "узимају на нишан" индустрије САД и манипулишу валутом како би стекле неправедне предности.

Ти дани су, поручио је, прохујали и "САД више неће толерисати такве злоупотребе", преноси АП.

Трамп је, такође, позвао свјетске земље да се придруже САД у изоловању Ирана због понашања које он сматра агресивним.

Рекао је да је покренуо кампању "економског притиска" како би се Ирану ускратио новац који му је потребан да би наставио са "крвавом агендом" разарања и крвопролића у Сирији и Јемену.

Како је истакао, Иран не поштује своје сусједе ни њихове границе, а режиму који узвикује "смрт Америци" и пријети Израелу уништењем не смије се, каже, дозволити да се домогне нуклеарне бомбе.

У свом обраћању одбацио је принцип "глобалног управљања, контроле и доминације", поручивши да поштује право сваке земље да слиједи сопствене обичаје, убјеђења и традицију.

Сједињене Америчке Државе, нагласио је, никада неће говорити другим земљама како да живе, раде или се моле.

Али, како је напоменуо, САД очекују од других земаља да "заузврат поштују суверенитет Америке".