latinica  ћирилица
25/09/2018 |  17:25 ⇒ 26/09/2018 | 10:43 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Лицемјерно што Иванић не помиње Британце

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је лицемјерно то што је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић позвао Србију да се не мијеша у изборе у БиХ, а никада није нашао за сходно да помене силне Британце који су у директној вези са овим изборима и који већ бораве у Бањалуци.

"Ти Британци у Бањалуци имају и удомитеље, станују по разним мјестима и у директној су вези са овим изборима и неким другим процесима", рекла је Цвијановићева новинарима у Сребреници.

Поводом тврдње предсједника Србије Александра Вучића о умијешаности западних сила у изборе у Српској, Цвијановићева наводи да странци овдје не желе ни стабилне институције, ни стабилну власт, ни људе који размишљају својом главом, нити Републику која може да одлучује сама о себи.

"Предсједник Србије је то рекао зато што има сазнања. И ми имамо сазнања о томе. Већ одавно постоји тенденција да се траже послушници који ће прихватити да Сарајево буде мјесто одлучивања", наглашава Цвијановићева.

Цвијановићева пита Иванића да ли он као мијешање у изборе третира чињеницу да Србија улаже огромна средства да би помогла грађанима Републике Српске и локалним заједницама да се боље развијају.

- Вучић се не мијеша у изборе, већ са институцијама Србије настоји да помогне управо локалним заједницама широм Републике Српске. Чињеница је да су они уложили 21 милион евра у претходном периоду управо да би подржали пројекте који су важни у нашим локалним срединама - рекла је Цвијановићева раније данас новинарима у Зворнику.

Цвијановићева је напоменула да то показује колико је Србији важно да остави свој траг и покаже свој однос према Републици Српској, њеним институцијама и посебно према њеним грађанима, што, како је навела, свако треба да цијени.

- Иванић, нажалост, вјероватно сматра да се Србија мијеша у изборе тиме што изгради школу, пут или вртић у Српској. То је погрешан закључак јер Србија жели да помогне нашим грађанима - поручила је Цвијановићева.

РТРС/СРНА