latinica  ћирилица
25/09/2018 |  16:30 ⇒ 16:31 | Аутор: Независне

"Долази позориште" у шест градова Српске

У оквиру децентрализације културе, коју и ове године спроводи Министарство просвјете и културе Српске заједно са Владом, Удружење Форум театар из Источног Сарајева реализоваће пројекат "Долази позориште".
Котор Варош - представа "Птице" - Фото: СРНА
Котор Варош - представа "Птице"Фото: СРНА

Пројекат ће бити реализован у општинама Хан Пијесак, Соколац, Рогатица, Трново, Калиновик и Кнежево, а финансираће се дијелом и из прихода од игара на срећу.

Циљ пројекта је, како кажу у Форум театру, да се у реализацију укључи што већи број дјеце и просвјетних радника из ових општина и да им се омогући да погледају позоришну представу и учествују у креативним радионицама са презентацијом.

- Едукација најмлађих, њихових учитеља, педагога из области израде лутака, нових луткарских форми, истраживања алтернативних облика луткарства веома је значајан сегмент пројекта. Овим пројектом желимо да скренемо пажњу на проблем културно неразвијених општина и укажемо на чињеницу да дјеца и у малим срединама имају исте културне потребе и жеље за њихово остварење као и у великим културним центрима - каже Витомир Митрић, директор Форум театра.

Реализација овог пројекта почиње данас у Кнежеву, гдје ће пред тамошњом публиком бити изведена представа "Птице".

Ова представа сутра ће бити одиграна у Трнову, а овај комад, по ријечима Митрића, кроз едукативне сегменте биће и својеврсна показна радионица за педагоге, учитеље и наставнике.

Пројекат се наставља у октобру, гдје ће у оквиру Дјечје недјеље бити одиграна представа "Несрећна Кафина", по тексту Јована Јовановића Змаја.

- Осим полазника, дјеце основношколског узраста, у реализацију пројекта укључена су и дјеца са посебним потребама и педагози који ће искуство стечено на креативним и показним радионицама користити у ваннаставним активностима с ученицима - навео је Митрић, додајући да је уживање у креирању и радост игре приликом презентације, основни мотив који покреће овај програм.

- Литерарни предложак креативних радионица је Езопова басна "Лисица и гавран", у којој су животиње персонификација људи. Басне су данас популарне  у васпитавању, јер дају моралну поруку дјеци да не треба увијек насјести на ласкање, већ бити свјестан својих могућности, чиме се шаље јасна порука најмлађима - наводи Митрић.