latinica  ћирилица
25/09/2018 |  16:28 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Предсједник и премијерка Српске са начелником Сребренице; До сада уложено 80 милиона КМ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић разговарали су данас у Сребреници са начелником ове општине Младеном Грујичићем.

Премијерка Српске претходно је посјетила Зворник и Братунац.

Цвијановићева је рекла да је Сребреница изузетно значајна локална заједница и због тога је у ту општину у претходном периоду пласирано готово 80 милиона КМ за различите потребе, те нагласила да је од посебног интереса подршка привредним капацитетима.

Цвијановићева је рекла новинарима да овом великом износу треба додати и помоћ Србије, која је много значила Сребреници.

Она је навела да су данашњи разговори са руководством општине Сребреница и локалним привредницима, којим је присуствовао и предсједник Српске Милорад Додик, били конструктивни и да је трајно опредјељење Владе Српске да јача све локалне заједнице.

- Договорили смо се да идемо даље, има овдје још доста инфраструктурних пројеката који треба да уживају подршку Владе Српске. Од посебног интереса, и ту смо се усагласили, јесте подршка привредним капацитетима. Овдје је наша амбиција велика, а то је да незапсоленост буде сведена на минимум - рекла је Цвијановићева.

Додик и Цвијановићеве са Грујичићем (Фото: РТРС)

Предсједник Српске рекао је да су власти Србије донирале Српској пет санитетских возила, од којих ће једно бити достављено сребреничком Дому здравља.

Додик је, након састанка са начелником Сребренице, рекао да је у тој општини реализован низ инфраструктурних пројеката и ријешени бројни проблеми, те да се са новом општинском влашћу све промијенило на добробит становништва.

Он је навео да је на данашњем састанку, којем је присуствовала и премијерка Српске, разговарано о томе да се коначно почне са рјешавањем питања бање у Сребреници.

- У идућој години власт Републике Српске планира да систематски уђе у све бање у Српској и биће третирана и бања у Сребреници, да бисмо видјели како побољшати квалитет и омогућити прилив корисника услуга - рекао је Додик.

Он је захвалио начелнику Сребренице и његовом тиму што су истрајали у програмима које су раније договорили.

- Захваљујем и Србији која је у лику Александра Вучића овдје била веома присутна у неколико наврата и капитално помогла конкретним средствима, као и привредницима који показују интерес да овдје инвестирају властита средства, и спремни смо да их подржимо - нагласио је Додик.

Додик је закључио да би Сребреница реализацијом планираних амбиција могла бити дефицитарна са радном снагом.

Начелник Сребренице рекао је да је порука руководства Српске јасна - желе бољи живот Сребреници и учиниће све да та општина заборави прошлост и преброди трагедију, те ојача економију, која је била на завидном нивоу прије рата, а сада дјелује у одређеном дијелу капацитета.

- Имали смо разговор и са привредницима, којима су ријешени да помогну и предсједник и премијер Републике Српске. Уколико реализујемо започете пројекте ријешићемо проблем незапослености у Сребреници - истакао је Грујичић.

Он је нагласио да је локална власт у Сребреници усмјерена према свим становницима и изразио увјерење да ће Републику Српску још дуго водити актуелна власт, да би јачале и Српска и Сребреница.