latinica  ћирилица
25/09/2018 |  15:53 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

Стојановић: Милионска улагања у одбрану Српске од поплава

Помоћник министра за водопривреду Републике Српске Чедомир Стојановић изјавио је данас да је улагање 55 милиона евра кроз пројекат "Хитна помоћ и заштита од поплава" на простору Српске међу најбитнијим улагањима у посљедњих 30 година.
Бијељина - Стојановић, конференција - Фото: СРНА
Бијељина - Стојановић, конференцијаФото: СРНА

"Толика улагања су неопходна, јер смо имали период од 30 година у којима није било улагања у водопривредне објекте", рекао је Стојановић новинарима уочи завршне конференције о спровођењу овог пројекта која је одржана у Етно селу "Станишићи" у Бијељини.

Он је подсјетио да је штета у катастрофалним поплавама 2010. и 2014. године у Републици Српској процијењена на око 1,5 милијарди КМ.

Према његовим ријечима, пројекат "Хитна помоћ и заштита од поплава - управљање поплавама у Републици Српској" траје од 2013. године, вриједност кредита Европске инвестиционе банке је 55 милиона евра и у току је завшни дио извођења мјера које би требало да буду окончане у наредних годину до годину и по.

"Његовом реализацијом урађена је санација и реконструкција комплетног Савског насипа, црпних станица, 180 километара ободне каналске мреже, реконструкција ријечних токова кроз урбане средине који су били најкритичнији, чиме се стварају услови за мирнији живот становништва и привредни живот у тим регионима", рекао је Стојановић.

Он је навео да је већ одобрен нови кредит Европске инвестиционе банке од 19 милиона евра из којег ће се финансирати мјере заштите од поплава у Модричи, Добоју, Бањалуци, Приједору и Бијељини.

"Уз ове мјере и изградњу дринског насипа, у Републици Српској ћемо имати потпуно стабилан и функционалан систем одбране од поплава", закључио је Стојановић.

Милан Кикић, директор Јавне установе "Воде Српске" која је реализовала пројекат хитних мјера заштите од поплава, рекао је новинарима да ће на конференцији бити сагледано све што је у овој области већ урађено, као и планови за наредни период и изградњу нових водопривредних објеката у Републици Српској.