latinica  ћирилица
25/09/2018 |  13:43 | Аутор: СРНА

Меркел: И даље нејасно шта хоће Британија

Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је данас да Британија још није изразила јасан став о односима након "Брегзита" са ЕУ, упозоравајући да је преостало још само шест до осам седмица времена да се постигне споразум.

Меркелова је на пословном форуму у Берлину рекла да успјех у предстојећим преговорима зависи већином од тога шта Британија заиста жели, а дискусија о томе још није у потпуности јасна.

"Ви не можете припадати јединственом тржишту ако желите да се држите само једног од његових принципа, а не остала три", рекла је Меркелова, додавши да се ради о заједничком ставу 27 чланица ЕУ.

Меркелова је рекла да ће посебан самит бити одржан у новембру, али је упозорила да "предстоји шест до осам седмица интензивног рада у коме ћемо морати да донесемо политичке одлуке", пренио је АФП.

Напредак би могао да буде постигнут у октобру, али било какав приједлог треба да "формулише у најконкретнијим могућим терминима како би будући односи требало да изгледају", рекла је она.

У супротном, упозорила је Меркелова, "прелазни период могао би да постане прекратак да би се постигао било какав разуман споразум".