latinica  ћирилица
25/09/2018 |  11:56 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Требиње - Додијељено 20 пакета пчеларима почетницима

Пчеларима почетницима са подручја града Требиња додијељено је по пет пчеларских пакета, односно укупно 20, а средства у износу 23.000 КМ обезбиједили су градски Аграрни фонд и локална самоуправа.
Пчелари - Фото: СРНА
ПчелариФото: СРНА

Градоначелник Лука Петровић рекао је да су кошнице добили пчелари који имају мање од 20 пчелињих друштава, те да ће они, осим материјалне подршке, добијати и стручне савјете, јер у Аграрном фонду ради осам инжењера, а осим тога, током године организују се и семинари којима присуствују и стручњаци са стране.

Према његовим ријечима, херцеговачки мед је најквалитетнији на Балкану, а потврда тога стигла је и из Италије.

"Имамо доста потенцијала у пчеларству. Сљедећи циљ нам је да набавимо машину која ће паковати мед у мале кесице, које ће се моћи служити по требињским хотелима", истакао је Петровић и додао да ће ово бити реализовано у наредних неколико мјесеци.

Он је појаснио да је циљ да се Требиње брендира са домаћим производима и да је ово подршка и туризму. "Имати туризам без домаће хране то није прави туризам", закључио је Петровић.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина подсјетио је да је ово осми по реду позив Аграрног фонда у овој години за додјелу пчеларских пакета.

"Имали смо већ овакав један позив у прољећном дијелу пољопривредене сезоне, гдје смо подијелили 20 пчеларских пакета за 20 пчелара почетника", рекао је Дутина и додао да је у овој години подијељено укупно 40 пакета.

Он је истакао да је овај сектор на подручју Требиња у замаху и да управо пчеларима треба помоћи, напоменувши да је Аграрни Фонд заједно са локалном самоуправом препознао проблеме у пољопривреди.

Према његовим ријечима, циљ је да се наредних година више улаже у тај сектор, како би се кроз развој пољопривреде подржао и туризам, што ће омогућити да се у требињским рестораним, хотелим и маркетима продају домаћи производи.

Милован Бјелица, један од пчелара почетника, каже да има пет пчелињих друштава и да ће му ова помоћ много значити јер ће проширити своју производњу, те за овај подстрек у даљем раду захвалио граду Требињу и Аграрном фонду.