latinica  ћирилица
25/09/2018 |  11:51 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Министарство безбједности БиХ није извршило задатке

Министарство безбједности БиХ ни након мјесец није извршило задужење које му је дао Савјет министара у вези са формирањем експертског тима за прављење студије процјене ефекта измјена и допуна Закона о азилу и Закона о странцима БиХ, иако је задати рок био десет дана.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На сједници Савјета министара одржаној 29. августа размотрена је информација у области миграција у вези с повећаним приливом миграната у БиХ, те информација за Предсједништво БиХ о тренутном стању у области миграција.

Тада су донесени закључци, који су у посједу Срне, од којих већина до данас није реализована.

"Задужује се Министарство безбједности да оформи експертски тим који ће у року од десет дана направити студију процјене ефекта измјена и допуна Закона о азилу и Закона о странцима у смислу скраћивања рокова који су предвиђени садашњим законима. Министарство треба да ту студију с мишљењима достави Савјету министара ради евентуалног просљеђивања Предсједништву БиХ", наводи се у једном од закључака које Министарство безбједности још није реализовало.

Један од закључака гласи и да се на тражење предлагача, а по претходном образложењу министра одбране Марине Пендеш, одустаје од приједлога којим је затражено ангажовање Оружаних снага на граници БиХ везано за рјешавање проблема у области илегалних миграната.

"Задужује се Министарство одбране да с Граничном полицијом оформи групу стручњака који ће дати процјену може ли физичко обезбјеђивање неких прелаза имати икакав учинак и да о томе у најкраћем могућем року обавијести Савјет министара", наведено је у једном од закључака који, такође, до данас није реализован.

На тој сједници закључено је и да се за сљедећу годину у Закону о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2019. годину планира посебна ставка којом ће бити обезбијеђена додатана средства за финансирање имиграционог и азилантског система у БиХ.

Један од заључака био је и даље јачање граница те, по потреби, ангажовање потребног додатног броја полицајаца федералног МУП-а.

Савјет министара ће на данашњој сједници разматрати информацију о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната у БиХ.