latinica  ћирилица
25/09/2018 |  09:16 | Аутор: РТРС

Китаровићева Тачију: Границе да остану "уклесане у камену"

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је послије састанка са косовским предсједником Хашимом Тачијем у Њујорку, са којим је разговарала о дијалогу Београда и Приштине, да је Тачија подсјетила на „начело Бадинтерове комисије да границе на територији бивше Југославије морају да остану уклесане у камену“.
Састанак Тачија и Китаровићеве у Њујорку (Фото: president-ksgov.net) -
Састанак Тачија и Китаровићеве у Њујорку (Фото: president-ksgov.net)

„Занимљиво је било разговарати са предсједником Косова Тачијем управо о односу Београда и Приштине и овом посљедњем што се чује око могуће размјене територија. Ми смо ту врло опрезни и пренијела сам наше аргументе односно стајалиште и чињеницу да је начело Бадинтерове комисије да границе на територији бивше Југославије морају да остану уклесане у камену“, казала је хрватска предсједница, преноси Хина.

Агенција наводи да се Китаровићева састала и са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом са којим „дијели забринутост због стања у Југоисточној Европи уочи важних процеса који ће услиједити кроз краће вријеме“, преноси Танјуг.

„Био је то врло продуктиван сусрет. Поштујем чињеницу да он ових дана има 128 сусрета, па смо се договорили да ћемо наставити дијалог. Дијелимо забринутост за стање у Југоисточној Европи, низа процеса који се отварају у скорије вријеме, почевши од избора у БиХ и чињенице да није измијењен изборни закон, преко преговора између Београда и Приштине, до ишчекивања резултата македонског референдума о имену те државе“, рекла је Китаровићева.

Извор:Спутњик