latinica  ћирилица
25/09/2018 |  09:00 | Аутор: СРНА

Попушта притисак Запада да се косовско питање ријеши што прије

Полако јењава притисак западних земаља да се косовско питање између Београда и Приштине што прије ријеши, а предсједнику Србије Александру Вучићу је на више састанака речено да "може да растеже с Косовом још пар година", пише "Блиц".
Космет (илустрација) - Фото: Getty Images
Космет (илустрација)Фото: Getty Images

Позивајући се на дипломатске изборе, лист наводи да Запад "попушта" и да се рјешење косовског питања неће, изгледа, догодити ове или почетком 2019. године, упркос жељи међународне заједнице.

Дипломатски извор из Брисела рекао је да је Њемачкој и Француској постало јасно да коначног рјешења косовског питања нема ни на видику, па је донесена одлука да се више не инсистира на рјешењу до краја ове или почетком 2019. године.

Та порука је дошла до државног врха Србије, а разлог за повлачење ранијег става лежи у томе да, како се наводи, Приштина не жели да учини никакав компромис, док су Србија и њен предсједник става да се рјешење постигне компромисом.

"Блиц" наводи и да главни косовски преговарач Хашим Тачи нема на свом терену никакву подршку за истицање било каквог рјешења.