latinica  ћирилица
24/09/2018 |  21:46 ⇒ 22:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабићева у САД: Приштина не доприноси дијалогу

Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је са сенатором Роном Џонсоном, предсједавајућим Комитета за националну безбједност и Поткомитета за Европу Сената.
Ана Брнабић (Фото: Влада Србије) -
Ана Брнабић (Фото: Влада Србије)

Брнабићева је рекла да ће своју посјету САД и учешће у генералној дебати на Генералној скупштини УН искористити да у сусретима са свјетским лидерима представи шта је све Србија урадила у политичким и економским реформама.

"Србија је посвећена стабилности и учинићемо све да сачувамо мир и стабилност у региону", нагласила је Брнабић.

Кад је ријеч о разговорима Београда и Приштине, премијерка је нагласила да Приштина својим поступцима не доприноси дијалогу и да отежава долазак до рјешења.

Сенатор Џонсон, који је почетком септембра боравио у Београду, нагласио је да је предсједнику Александру Вучићу пренио поруку да су САД пријатељ Србије и српског народа.

"Сједињене Државе желе да помогну у проналажењу рјешења за Косово и Метохију и охрабрујемо наставак дијалога двије стране", истакао је Џонсон, а Бранбићева је констатовала да је веома важно што је дошло до промјене односа америчке администрације према Србији.

То је, како је рекла, изјавила и приликом посјете САД у јулу, када је обиљежено 100 година од подизања српске заставе испред Бијеле куће.

"Србија и САД историјски су увијек били савезници и на истим странама", рекла је премијерка.

Истакла је да је за Србију важна подршка њеном европском путу, те поновила да је чланство у Европској унији кључни спољнополитички циљ. "За то не постоји план Б", закључила је премијерка.

Брнабићева предводи делегацију Србије на генералној дебати 73. засједања Генералне скупштине УН, а она ће се обратити у четвртак, 27. септембра.

У делегацији је и министар спољних послова Ивица Дачић, а Брнабићева ће вечерас присуствовати пријему који организује предсједник САД Доналд Трамп.