latinica  ћирилица
24/09/2018 |  20:54 ⇒ 25/09/2018 | 09:34 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија води рачуна о Србима ван граница, прије свега у Српској

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да се Србија труди да српски народ ван својих граница никада не доведе у тешку позицију и да му помогне на сваки начин.
Александар Вучић - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Александар ВучићФото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

- Имам велику бојазан од свега што се надвило над овим дијелом Европе. Не зато што смо ми водили неодговорну и неозбиљну политику. Управо смо ми, својом одговорношћу и озбиљношћу, осигуравали мир и стабилност. Својим ћутањем, прећуткивањем и нереаговањем водили смо рачуна да не угрозимо Србе ван граница Србије, прије свега у Републици Српској, Црној Гори и Хрватској - рекао је Вучић на сједници Главног одбора Српске напредне странке.

Вучић је истакао да никада ниједна земља није толико уложила у Републику Српску и помогла српски народ у Хрватској као Србија.

Он је рекао да Србе многи сматрају реметилачким фактором и да би многи Србију сматрали пријатељем само када би била слаба и понижена, на кољенима политички и економски.

- Они нас оптужују за све своје недаће, они Републику Српску сматрају реметилачким фактором и не интересује их много Дејтон. Они то пореде са Санџаком, иако Санџак ни по Уставу Србије ни по било којем међународном правном акту није ентитет Србије. То говори какав је однос - рекао је он.

Вучић је нагласио да "Србија на то ћути и једино што тражи је да се такмичимо по изградњи обданишта, фабрика, школа..."

- Ми дајемо новац. Назваће људи у Републици Српској те школе и болнице Србија. Направите и ви школу или болницу у Новом Пазару, Сјеници, или у Београду и назовите их Босна и Херцеговина. Ја ћу да их отворим. Још ниједну нису направили, али су зато увијек у стању да нам говоре како смо ми Срби криви и одговорни за све - закључио је Вучић.

Повезане вијести:

Вучић: Свјетске силе се мијешају у изборе у Републици Српској!