latinica  ћирилица
24/09/2018 |  16:47 ⇒ 17:55 | Аутор: Агенције

Јако невријеме погодило Далмацију

У Подвелебитском каналу удари буре достижу и до 150 километара на сат, а јака бура дува и подручју Сплита, гдје су забиљежени оркански удари вјетра до 122 километра на сат.
Хаос у Далмацији (фото: sibenik.in) -
Хаос у Далмацији (фото: sibenik.in)

Бура ломи гране и чупа из коријена читава стабла, пише Далмација Данас. Срушених стабала има на Марјану изнад Сплита, па ватрогасци имају бројне интервенције. Бура је дигла и огромне количине прашине на локацијама гдје се изводе разни грађевински радови.

Због снажних удара буре и валова који су на Јадрану достизали и пет метара, данас поподне отказано је више трајектних и катамаранских линија на сплитском пловном подручју, а температура се спустила за десетак степени, па је на Биокову измјерено само три степена Целзијусова, што није уобичајено за ово доба године.

У Макарској се температура од јутрос спустила за 11 степени. Јак вјетар и киша захватили су и овај дио Приморјa, а бура дува око 100 километара на сат, због чега је прекинут трајектни саобраћај, а угрожен је и друмски према Брелима.

Оркански удари вјетра и грмљавински облаци причињавају проблеме и у авио саобраћају, па авиони не могу слетјети на сплитски аеродром, а кашњења су евидентирана и при полијетању.

Због јаких удара вјетра затворене су и бројне дионице: на аутопуту А1 између чворова Свети Рок и Поседарје, због чега је колона возила од два километра на наплати Поседарје у смјеру Загреба; као и дионица Масленица - Затон Обровачки - Пашки мост, те Солин - Клис према Сплиту.